tirsdag 10. september 2019

Etter valget

Ga du din stemme ved valget og fulgte opptellingen av stemmene utover kvelden? Da ble du enten positivt eller negativt overrasket. Og mange ble også sjokkskadet. Uansett hva du stemte, brakte resultatene mange overraskelser. Ting er ikke som før, små, nye partier gjorde det bra og mange av de etablerte gikk på en smell.


Det er nok noe vi må venne oss til, det politiske landskapet er i forandring og velgerne er lei de etablerte politikernes velgerforakt. Og de bruker selvsagt valget til å si ifra.
Det er tiden for forandring også i politikken og dermed får vi også en ny type politikere. Trump i USA, ingen tok ham alvorlig som politiker, men han ble valgt og leverer varene. Om enn noe utradisjonelt. Men hva så? Vi trenger noe nytt og utradisjonelt. I Ukraina er komikeren Volodimyr Zelenskyj blitt president. Boris Johnson har blitt statsminister i Storbritannia - og han må vel også betraktes som litt ukonvensjonell.
Trodde vi at Norge skulle slippe unna? Noen trodde nok det, at alt skulle fortsette på trygge, vante måten. Nytenking og bærekraft har vært fraværende i de fleste av de etablerte partiene. Og de har sluppet unna med det alt for lenge.

Jeg er ikke radikal, men jeg er heller ikke redd for forandring. Dette med bomring og restriksjoner på bilkjøring har vært hyppig diskutert i valgkampen. Jeg kan ikke stille meg bak slagordet «vi elsker bomringen», men å la alt være som før for at feite førtiåringer skal kunne kjøre de bortskjemte unga sine på skolen, går ikke i lengden. Ren luft og bedre miljø i byene er en positiv tanke, synes jeg. Og uten biler trenger vi ikke parkeringsplasser. At det har gått litt langt noen steder, får så være. Det bør være mulig for utrykningskjøretøy og distributører å komme frem, men dette problemet kan nok løses.


Det blir spennende å følge forhandlingene rundt i kommunene og hvordan de etablerte partiene takler sine nye samarbeidspartnere. Og hvorvidt de nye urutinerte politikerne evner å holde trykket oppe frem mot stortingsvalget.

Jens




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar