søndag 22. februar 2015

Ski


Det er en stund siden vi gikk på ski i strekkbukser. Den gang gikk løypa som et trikkespor inn i skogen med hull etter stavene. Hvis vi møtte noen gikk vi høflig ut av løypa og passerte hverandre. En kontrast fra hvordan det er i dag, ikke bare er utstyret annerledes. Tynne ski og lette tettsittende tekstiler. Preparerte traseer med flere spor enn på Oslo S skjærer innover i marka. Det har sikkert blitt bedre, selv sluttet jeg å gå på ski omtrent samtidig med at strekkbukser gikk av mote.

Det er morsomt å følge litt med på ski-VM i Falun, det vi ser derfra er vel i en annen disvisjon enn det som foregår i Nordmarka en gjennomsnittlig søndag. Fint at det blir litt spredning på medaljene etterhvert, internasjonal langrennssport trenger ikke flere medaljer til Nord-Trøndelag. Når svenskene har tatt seg bryet med å arrangere VM er det hyggelig at de også får noen medaljer. Gull i hopp til Velta var fantastisk!

Funfacts om Falun. Svensk by i Dalarne, fikk bystatus i 1641. Hadde i 2005 36 477 innbyggere. Kjent for kobbergruven Stora Kopparberget som ble nedlagt i 1992. Byen står i dag på UNESCO Verdensarv-liste. I disse dager avvikles VM på ski her for fjerde gang, tidligere arrangementer var 1954, 1974 og 1993. Blant kjente personer fra Falun er massemorderen Mattias Flink og idrettsjentene Jenny og Susanna Kallur.

Den svenske delikatessen(!) Falukorv har sin opprinnelse i Falun. Pølsen ble spist ved kobbergruvene allerede fra 1500-tallet. Ingredienser er røkt og saltet kjøtt fra svin og storfe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar