søndag 28. juni 2015

Agurk



Agurktid er et fenomen vi kjenner fra den gang vår eneste kilde til informasjon var papiraviser og Dagsrevyen. Da kunne det være hyggelig med litt annerledes nyheter om sommeren. Størrelsen på agurkene selvsagt, men også badetemperaturer, spekulasjoner om hvorvidt det ville bli utsolgt for iskrem og øl i løpet av sommeren og lignende. Interessant lesestoff i late feriedager.

I dag er bildet noe annet. Et raskt blikk på nettavisenes forsider viser at vi mer eller mindre har agurkstoff hele året. Det er en uavbrutt strøm av ”ikke-nyheter”.

Det er klart at vi har glede av å vite hva som skjer med bindestrekskjendisene fra noen år tilbake. Så når ”Ranchen-Reidar” forteller om hvordan tapet av katten Mons da han var fire år har preget ham hele livet, er dette noe vi gjerne vil vite om. Likeledes når ”Penetration Hotel-Møyfrid” forteller om da hun vrikket foten på sommerleir da hun var ni år og hvordan traumene rundt dette har satt sine spor. Interessant stoff vi verken kan eller vil være foruten. Men at dette stoffet blir rangert foran nyheter om situasjoner og konflikter verden rundt, virker litt rart.

Vil det være en fordel om man begynte å begrense plassen i nettaviser på samme måte som i papirutgaver? ”Beklager folkens, det er fullt, vi får ikke plass i dagens utgave”. Da vil kanskje nyhetsstoff bli vurdert annerledes.

Men for all del, vi skal ikke bruke noen form for sensur av nyhetsstoff. Det er mye vondt og leit i verden og vi trenger å slappe av med litt lettere stoff innimellom. Men kanskje det er på sin plass å skille tydeligere mellom nyheter og sladder.

Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar