tirsdag 12. desember 2017

Julekalender 13

Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, Lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden.
 
Da har jeg den store ære å overta stafettpinnen etter Jens. Dette blir nok som å hoppe etter både Wirkola og Engan.. men here we go!

13. desember er jo Lucia-dagen. Denne dagen er omtalt tidligere på bloggen vår så i dag frisker jeg kun opp "Lussekattene" (bildet) og at feiringen har pågått siden sluttet av 1800-tallet og har vært mest brukt i Sverige.


For øvrig ble vår dansk-norske forfatter Ludvig Holberg født denne dag i 1847. Han ble 69 år gammel og er vel mest kjent for Den StundesløseErasmus Montanus og Den politiske Kannestøper.
Norsk etymologisk ordbok forteller oss at Advent er som vi vet de fire ukene før jul. Ordet kommer fra det latinske ordet adventus og er en forkortelse for adventus Christi "Kristi ankomst".
Adventskalenderen ble først brukt i Tyskland ca. 1930, i Norge etter 2. verdenskrig. NRK startet med sin julekalender på 60-tallet.
Jeg vil også hver dag frem til og med julaften omtale et jule-ord. Dagens ord er juletre.
I Norge bruker vi enten gran eller furu. (Vi viser her et bilde av et ikke pyntet tre. Det er nærmest blasfemi både å pynte og vise bilder av et pyntet tre før julaften).

Dagens tips
 Siden vi snakker om juletre går jo prisen på en gran eller furu nå til himmels de nærmeste 10 dagene. Hvis du derimot venter til julaften med innkjøpet, vil prisen reduseres med inntil 100%! Med litt planlegging klarer du (dere?) likevel både rengjøring, pynting av treet samt ferdigstille ribbe, lutfisk eller pinnekjøtt og også en kjapp dusj og ta på pen-kjole eller blådress.

(Som nok en parentes må jeg referere til NRK/Østlandssendingen som høytidelig forteller at alle enten bør bruke et plast-tre eller sette juletreet ute av hensyn til allergikere. Jeg er for så vidt enig i ideen, men det får da holde med sunn fornuft! Det neste blir vel digitalt juletre som går runder selv slik at vi kan bli sittende på røven..).
Så er det diskusjonen om vi skal ha gran eller furu. Selv har jeg hagen full av furuer og syntes det er topp, men inne må det være gran til taket!
Et lite tips til slutt; Skjær 2-3 cm av stammen før du setter det inn (nei ikke den tynne enden, men den som er tykkest og (helst) skal ned i juletrefoten). Da holder treet seg lenger uten å drysse.


 Og en ting til: Ikke glem småfuglene i jula da!
Kjøp helst solsikkefrø eller villfuglblanding og gjerne litt spekk eller saltfritt fett.

Brød kan nok være ok, men det bør ikke inneholde salt.

På bildet ser du en blåmeis og en kjøttmeis.Geir
geirh@getmail.noIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar