onsdag 27. desember 2017

Romjulstanker

Romjul eller romhelg er betegnelsen for perioden mellom tredje juledag og nyttårsaften. Tidligere ble romjulen regnet å vare til trettendedagen som er 6. januar.


Tiden ble brukt til selskapelighet og festing. Det var sesong for juletrefester og julebukk, noe som var vanligere for noen år siden. Alt i alt en hyggelig tid.

Det meldes om en total omsetning i detaljhandelen i desember på snaue 60 milliarder kroner. Det er et imponerende beløp og det betyr at hver av oss legger igjen mer enn 11.000 kroner i butikkene i løpet av julemåneden. I tillegg kommer netthandelen.

Jeg vet at jeg ikke har brukt 11.000 kroner på jula i år, og det gjelder sikkert flere enn meg. Og det betyr at mange bruker mye mer. Det er jo helt opp til hver og en hva de vil bruke penger på, og det å skape god stemning i jula for familie og venner er ikke det dummeste.

Fikk du det du ønsket deg til jul? Hvis ikke kan du bytte, det er det mange som gjør i romjulen. Det er selvsagt gjort undersøkelser på dette også og det viser seg at 63 prosent av oss bytter gaver vi ikke liker eller trenger. Og nesten 40 prosent bryr seg ikke med det, de beholder det de har fått. De beholder altså en gave de egentlig ikke vil ha. Gaven kan selvsagt gis til noen andre ved en senere anledning, bare hold oversikt over hvor den kommer fra så du unngår pinlige episoder.

Hva betyr egentlig juletradisjonene for oss? De fleste av oss arbeider hardt og har det travelt i hverdagen - og da det føles godt med litt julekos. Og samtidig slipper vi å tenke noe særlig over hva som skal skje. Dagene er linet opp, maten er den samme som i fjor og årene før, selskapene er med de samme menneskene og det det prates om har du hørt tidligere. Hyggelig og bra alt sammen og det er jo sånn vi vil ha det.

Men er ikke tradisjon som vi er så opptatt av ved juletider det samme som latskap og mangel på kreativitet? Vi slipper å tenke, det har tidligere generasjoner gjort for oss.

Nå begynner vi snart på et nytt år, da kan vi tenke nytt og være spontane så mye vi orker, jula vil vi ha som før.

Jens
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar