mandag 21. oktober 2019

Nok en blank, ny uke!

Idag blir det noen smågruff og litt kulturnyttFørst litt fra finkulturen, nærmere bestemt museums-nytt.
Som dere ser av bildet over er det nye nasjonalmuseet straks ferdig (Joda! Det er et fargebilde!  Du ser jo jakken til damen på bildet..) De skal bare fjerne et par kraner, plante noen busker i forkant og sette kronen på verket. Nemlig en 2-etasjers hvit, lysende sukkerbit på toppen som dekker hele bygget (bildet under). Her har arkitektene virkelig fått utfolde seg!

(Jeg forsøkte å søke etter budsjett eller totalkostnad, men det var tydeligvis ikke klart ennå..hm.)Bygget kan kanskje betegnes som sykt bra og kan da tolkes som du vil. Jeg vil imidlertid fortelle at jeg er SYKT irritert over alle under 50 som bruker ordet for alt det er verdt! Til og med godt skolerte journalister (både skriftlig og muntlig) har tatt ordet i bruk! Til og med SINNSYK blir brukt.
Er det manglende ordforråd eller tror de at det er tøft å bruke ordet i alle mulige sammenhenger? Er det en filolog eller andre med gode språkanalyser som kan fortelle meg?

I vår dagligtale misbruker vi ordet for hva det er verdt! ALLE jenter, kvinner, gutter og menn har gått i fella og syntes det er svært tøft å bruke ordet.
Selv journalister både i dagspresse og radio/TV slenger ut sykt  bra og sinnsykt dårlig.

Disse som etter sigende skal være støe i norsk språk. Har de virkelig så dårlig ordforråd at de ikke klarer å unngå å bruke syk/sjuk/sinnsyk for å forsterke en setning? 


Så vær så snill! Ikke bruk ordet SYK som forsterkende ord! Prøv med veldig!

Da blir jeg .... glad!

(Maleriet: Syk pike, Christian Krohg)

Er du online 24/7 ?
Redd for å gå glipp av noe spennende mellom la oss si 23.00 og 0700?  Eller bare 'må' du sjekke mail, nettet eller har alarm hvis noe spennende skjer?
Et godt tips fra samtlige offentlige og private leger; Sov i minst 8 timer hver natt! Du går garantert ikke glipp av noe som helst. Har det det brutt ut krig eller en kjendis har tatt kvelden, blir du garantert informert umiddelbart når du våkner. Så prøv å slå av.

Det samme gjelder hvis du oppholder deg i bil, på sykkel eller går/løper for den saks skyld! Må du sjekke telefonen din; stopp, trekk puste dypt og så kan du svare/lytte. Jada! Selv du som har handsfree i bilen eller på sykkel bør stoppe. Det ser nemlig så utrolig tåpelig ut når du gestikulerer og åpner munnen i bilen når vi andre ikke hører det!Geir
geirh@getmail.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar