torsdag 11. desember 2014

Forandringer


Jeg liker at ting forandrer seg. Når det er til det bedre, vel og merke. Noen forandringer blir dyttet på oss, vi må bare godta endringene enten vi vil eller ikke. Bankene utfører ikke de samme tjenestene lenger, de har ikke penger der engang! Vi betaler regningene våre og ordner andre bankting hjemmefra og slipper å stå i kø. Veldig bra for de fleste av oss. Postkontorene er nå blitt til butikker hvor man kan kjøpe overprisede kokebøker og CD-plater. Ærend av postlig karakter utføres i kolonialbutikken og det fungerer utmerket. Bensinstasjonene har fortsatt bensin, men det er helt klart andre produkter som er viktigere. Nye versjoner av dataprogrammer man er vant til, viser seg som regel å være bedre etter litt tilvenning.

Alt dette er forandringer som er lette å tilpasse seg og som kanskje kan karakteriseres som fremskritt.

Men noen ganger skjer det forandringer det er vanskelig å forstå. For eksempel, når ble apotekene forvandlet til parfymerier? Dekker ikke de vanlige parfymeriene behovet lenger? Steder man har gått i årevis for å få hjelp til mer eller mindre alvorlige plager og sykdommer er nå dominert av løsnegler, sminke og gaveartikler. Før var det et bredt utvalg av medisinsk relaterte produkter plassert i hyller, hvor det var lett å finne frem. Nå er utvalget adskillig mindre og presset sammen i reoler på mindre attraktive plasser. Jeg har full forståelse for at apotekene har behov for fortjeneste, for alle del, men de har da vel også en forpliktelse? En forpliktelse til å distribuere reseptfrie legemidler på en måte publikum er tjent med.

Og hva er det med bokhandlene, når forandret de seg? De samme bøkene ligger utstilt overalt i butikkene. På bord ved inngangen, på bord inne i butikken og på hyller langs veggene. Prøver de å få alle til å lese de samme bøkene? Bøker med lyse omslag og gjerne håndskrevet tittel og noen kruseduller, beregnet for et feminint publikum. Stabler av oppskrytte norske kriminalromaner som alle handler om det samme. Og politisk korrekte bøker som ”alle” skal ha en mening om. Du kan selvsagt finne andre bøker, men da må du lete. Et besøk i en bokhandel som tidligere kunne være en hyggelig opplevelse, er nå blitt forutsigbart og mindre interessant.

Forandring er bra og et tegn på utvikling, men noen ganger tar det feil retning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar