søndag 14. desember 2014

Lucia og Lucifer


I den julianske kalender er 13. desember den lengste natten i året. I disse mørkene dagene og nettene oppsto tradisjonen med tusser, troll og det som verre var (bl. a. Lucifer..) i Norge.

I Sverige derimot hvor de er litt lysere til sinns, feiret og feirer de fortsatt med kvinner og jenter med hvite drakter og lysekrans i håret samt god mat og god drikke til.

I Norge gjennomføres feiringen i regi av barnehager landet rundt. Fase 1 er gjerne en litt for sen epost/lapp i sekken til en barnehagepode i alderen 2-6 år dagen før feiringen skal gjennomføres. Deretter sprer panikken seg i familien for å finne et hvitt laken som man kan ofre for deretter å klippe hull midt på. Før kl. 19 må far kaste seg i bilen for å rekke Biltema eller Jula (se f.ø. vårt blogginnlegg om julelys) for å kjøpe et batteridrevet julelys.

Neste utfordring blir å krangle (unnskyld diskutere..) om far eller mor skal ta fri halve (eller hele ?) arbeidsdagen når feiringen skal gjennomføres.

Men hva er nå spesielt i år ? Joda 13. desember faller på en lørdag! Så flott tenker du, for da har jo både far og mor fri og kan gå sammen med poden til feiringen. Men nei da! Barnehagene har jo stengt på lørdager og feiringen må da gjennomføres på fredag 12. Jammen tenker du igjen! Kunne de ikke ha barnehagen åpen de få timene på lørdag og gi den(de) ansatte overtidsbetaling? Joda, det er en god tanke vil nok både LO, NHO lokale fagforeninger med flere si, MEN det står ikke nevnt i Hovedavtalen og vi har ikke oppgjør eller forhandling midt i en periode..

For deg som lurer på hvem Lucifer var (er ?), kan du jo "google" det eller hvis du er under 46 år forsøke noe nytt; besøk en eldre person i familien som har et rart kasselignende møbel stående på høykant mot veggen. I gamle dager kalt bokhylle/bokreol. Her finner du kanskje 6-12 tykke brune, litt slitte bøker. Denne samlingen bøker kalles leksikon og inneholder mye god informasjon ordnet alfabetisk. Her kan du søke ved å bla tilfeldig, side for side, eller finne den boken som omfatter ord med første bokstav "L". Skjønner ? Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar