onsdag 29. april 2015

Grill!


Grillsesongen er i gang og når været er brukbart ligger det en eim av tennvæske og brent kjøtt over tettbygde strøk av landet. Nå skal mann i huset ta ansvar for middagen og gjøre opp for manglende bidrag resten av året. Far dukker inn i det innerste hjørnet av garasjen og graver frem grillen. Den befinner seg bak vinterdekkene og under juniors snowboard. Hastig ryddet inn etter en panisk avsviing av de siste pølsene før den første snøen. Og det bærer den preg av - med rust og svidde matrester fra fordums grillkos. Hvis han da ikke er av den mer moderne typen med gigantisk gassgrill med sidebord og minst to brennere mer enn naboen. Uansett, noen primitive instinkter gjør seg gjeldende og han fremstår som den store hvite jeger som skal skaffe mat til familien.

På forhånd har det blitt gjort innkjøp i den lokale dagligvarebutikken. De forskjellige butikkjedene overbyr hverandre med informasjon om marinerte kjøttstykker tilpasset grilling. Trauste kjøttstykker vi kjenner fra gode middager resten av året, får nye og spennende navn og smaker når grillsesongen nærmer seg.

Tanken melder seg, kan det være mulig at en eksotisk og smakssterk marinade blir brukt til å dekke over at kjøttet er av dårlig kvalitet? Hvorfor ikke kjøpe ubehandlet kjøtt og lage marinade selv? Enkelt nok, olje, vin eller eddik og det krydderet du liker og noen timer i kjøleskap er alt som skal til.

Grillen fylles med kull og oversvømmes med tennvæske. Og etter en stund kan grillingen begynne. Pølser som i utgangspunktet er velsmakende og saftige blir brent til det ugjenkjennelige. Og ettersom noen vil ha kjøttet lite stekt og noen vil ha det godt stekt, er det sjeldent at noen får det de ønsker. Så når grillen endelig er passe varm, er alle ferdige med å spise. Ved bruk av gassgrill er prosedyren litt annerledes, men resultatet mye det samme. Sats på pølsebrød, en god salat og ellers bra tilbehør. Og husk at grønnsakar også er godt på grillen. Champignon, tomater, paprika, squash og løk egner seg godt.

Men det er klart, det er hyggelig å grille. Sitte ute i godt vær med gode venner og noe godt i glasset er noe av det vi setter pris på om sommeren. På tross av disse noe kritiske betrakninger er jeg selv stor tilhenger av grilling, men det må gjøres med omtanke og gode råvarer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar