fredag 8. mai 2015

Dagens bokomtale


Norsk Etymologisk Ordbok

Undertegnede ble nok litt sent moden med hensyn til litteratur uten store bilder og bobletekster (tegneserier) og ble derfor interessert i de litt større romaner og leksikalske verk først nå. Vel, det er aldri for sent.

Også gleden for det norske språk ble ødelagt ved krampaktige tre siders (i beste fall med stor skrift) sirlige innførte, håndskrevne stiler på skolen. Jeg har også blitt tungpustet og fått svetteperler i panna ved synet av en bok på 150 sider som "du bare må lese altså!"

Men i relativ moden alder har interessen for språket vårt og ordenes betydning og forståelse blitt mer og mer interessant.

Når jeg kom over "Norsk Etymologisk Ordbok" i en bokhandel i Oslo, tenkte jeg først at denne kunne det jo være stas og litt prestisje og ha i bokhylla ved siden av Hardy-guttene. 10cm bred og fin og rød på permen. Men etter å ha bladd i kolossen ble innholdet mer og mer interessant.

Boka (hvis det er riktig benevnelse?) er tematisk ordnet med Menneske, livet og slekten som første avsnitt. Deretter kommer Naturen, Dyrelivet, Hverdagen, Samfunnet, Noen yrker og fag og til slutt (!) Språket.

Dette er et oppslagsverk som kan leses fortløpende fra side 27 til side 1591! I tillegg er det enkelt å slå opp enkeltord via innholdsfortegnelsen.

Løp og kjøp!

(Varierende pris hos bokhandlere fordi noen har tilbudspris. Sjekk på deres hjemmesider).

Forfatter: Yann de Caprona

Kagge Forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar