Kongelig Norsk Landbruks(mafia ?)
Initiert og velsignet av Det norske Storting og Regjering.
Først en advarsel: Undertegnede er verken makro-økonom eller
utdannet innen landbrukets kompliserte (?) sfære, men jeg føler meg likevel
kompetent til og innehar sunt «bondevett» (!) nok til å uttale meg om og stille
spørsmål om norsk landbruk. Og som min lærer i ungdomsårene sa; Det finnes ikke
dårlige spørsmål, bare dårlige svar!
Så derfor:
Den norske bonden generer ingen fortjeneste. Han «tjente» i
2013 250.000 kr. Det tilsvarer det han får i subsidier fra oss andre. Alt han
produserer og selger blir spist opp av kostnader ved produksjonen. Altså er han
statsansatt lønnsmottaker. Han fikk for øvrig 7,6 og 8,7% «lønnsøkning» de
siste 2 årene. Dermed ble han lønnsvinner!
Dette lurer jeg på:
Hvorfor må norske fiskeprodusenter betale eksportavgift,
mens landbruket får eksportstøtte?
Hvorfor får europeiske landbruksprodukter avgift på import
til Norge? I tillegg strenge importrestriksjoner. Hadde det enda vært på grunn
av dårlig kvalitet eller manglende dyrevelferd, men nei da! Kvaliteten er god
og dyrene blir ivaretatt mye bedre i resten av Europa enn i Norge!
Hvorfor er melk fra en ku foret opp på utenlandsk kraftfor i
Trøndelag bedre enn melk fra en ku foret opp på lokale råvarer i Sverige?
Hvorfor sier ikke Tine at melkekyrnes diett består av 43%
kraftfor tilsatt palmeolje? Halvparten av kraftforet som brukes i Norge er
importert.
Hvor mange melkekyr er reelt på beite, altså ute i frisk
luft?
Hvorfor brukes det Narasin i kylling- og kalkunoppdrett når
det er ren gift? (Det er derfor du må vaske hendene etter å ha rensket
kyllingen!) Men det ikke farlig å spise den altså sier departementet!
Vi blir villedet
av annonser for norsk mat og norsk dyrehold!
Jeg har tidligere trodd (enfold
av naivitet..) at norsk frukt og bær og
er «rene» fra produsent. Mens bær og frukt som er importert har vært
gjennomsprøytet av styggedom! Men det er faktisk stikk motsatt! 95% av norsk jordbær er sprøytet og det
finnes rester av sprøytemidler når bærene selges!
Jeg ønsker ikke å fjerne
livsgrunnlaget for den norske bonden, men hele næringen må tilpasse seg det
ordinære næringslivet på like vilkår. De må også konkurrere på like vilkår som
øvrige bransjer i det norske næringsliv.
Dessuten må alle organisasjoner
for landbruket og deres medlemmer pålegges mye strengere regler for gårdsdrift
og dyrevelferd.
De har faktisk mye å lære av
småbruk og små næringer som produserer økologisk mat i nærmiljøet. Riktignok er
dette i lite skala, men behøver ikke være noen hindring for å implementeres i
større bruk hvis de har riktig fokus og blir «belønnet» for dette av offentlige
organer.
Litt dyrevelferd til slutt
La dyrene få være ute hele året i
frisk luft! La de få se og merke søla, regn og vind! La de få bruke kroppen
sammen med sine artsfrender. Da blir også kjøttet bedre. Ulempen er jo
selvfølgelig at bonden må slepe seg fra kontoret med PC’en ut i vind og regn og
se kua, sauen og oksen i øya!
La dyrene vokse opp! Ja da, lam,
kje, kalv og smågris har noe bedre smak. MEN, det er jo ikke kjøttet, men
sausen som teller sa brura!
Kilder:
Dagens Næringsliv, Finansavisen
Jon Fredrik Engdahl (gründer av
Maaemo og Kolonihagen)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar