mandag 14. desember 2015

JulekalenderJulemåneden er her med bjelleklang og ribbe, lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden.
I dag, den  15. desember, ble vår store skøyteløper Fred Anton Maier født. Han ble europa- og verdensmester i 1968. Det samme året fikk han Oscarstatuetten og ble årets idretts-navn.
Han døde i år (2015). Fred Anton var en hedersmann og Tønsbergs store sønn.

Sitting Bull  (bildet) døde på denne dagen i 1890. Han ble ca. 60 år gammel. Han ledet krigsgruppen "Sterke hjerter" (Sioux-stammen) og ble skutt av indianerpolitiet.
Walt Disney døde denne dagen i 1966. Han skapte blant annet Mikke og Pluto (bildet)Så går vi kjapt over til jula;

Dagens jule-
Hvor har det blitt av julebrevene og julekortene? Har de blitt slukt av Facebook? Kan noen der ute hjelpe meg? Finnes de fortsatt? Jeg venter på gode og konstruktive svar og isteden tar vi i dag temaet

Julefrokost

Dette er et komplisert tema så vi tar det s a k t e sammen dere;
Nei, vi snakker ikke her om to med brunost og et med servelat samt et glass melk kl. 0800 mandag før jul.

Vi snakker dansk frokost! Og for de av dere som ikke har opplevd en slik bør dere følge nøye med.
I Norge har vi en svært ordinær frokost mellom 7 og 9 uansett ukedag. I Danmark er frokost tilnærmet det vi mener med lunsj og serveres på frokostrestauranter i hele Danmark med start kl. 12 og kan vare utover kvelden (!).

Det serveres alle (og jeg mener virkelig ALLE) mulige danske retter  i form av "smørrebrød" og lune retter samt godt drikke til.
(Se bildet under). "En lille en" eller fem... (det lille glasset med Aquavit under) er meget godt til fet mat.

I jula er det en spesiell lun og god stemning under disse frokostene med allsang og juba! I tillegg til god mat og drikke er det også ofte "mandel i grøten".
Og nå lurer du kanskje på hvorfor jeg har tatt med bildet av den fjonge damen ovenfor?
Hun fant mandelen i grøten nå i desember på Det lille Apotek En av de beste, om ikke DEN beste frokostrestauranten i København. Og premien var som du kanskje skjønner; den stilige cap'en.
Inger,som damen heter, bruker selvfølgelig cap'en i alle anledninger og jeg tror nok også den nå har erstattet nattlua.
Gå inn på www.visitdenmark.dk  og søk på frokostrestauranter så finner du mange over hele Danmark, men naturlig nok flest i København.
Dessuten www.detlilleapotek.dk Jeg mener virkelig den er den beste!

Kommer du med danskebåten, rekker du en frokost før du må om bord igjen. "Apoteket" ligger like ved Strøget.

Dagbladet var ifjor en tur på Det lille Apotek og slaktet deretter restauranten over en  helside! Hvor de har vært både fysisk og mentalt lurer jeg fælt på, men sannsynligvis glemte de å ta bilde når de kom ut av restauranten og fant et "frokostrestaurantbilde fra Køben" i arkivet hjemme. Ere så nøye a?

Kom gjerne med kommentarer direkte på bloggen eller til min mailadresse.

Geir
geirh@getmail.no
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar