tirsdag 8. desember 2015

Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, Lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. 
Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden.
Hva skjedde niende desember?
Fra primstaven. 9. desember er kjent som Annadagen. Dette var dagen til minne om Marias mor Anna. Dagen skal i følge norsk tradisjon være en utmerket dag for klesvask og ølbrygging.  Våre forfedre ventet seg gjerne nedbør denne dagen.
I 1992 forlot bassist Bill Wyman The Rolling Stones etter mer enn 30 år.
Billy Bremner ble født 9. desember i 1942. Han var en skotsk fotballspiller mest kjent for sin tid i Leeds United (1959 – 1976). Han spilte også for Hull City og Doncaster Rovers. Han hadde 54 landskamper for Scotland. Bremner døde i 1997.

På denne dagen i 1914 ble Max Manus født. Han var motstandsmann under annen verdenskrig og løytnant i Kompani Linge. Han kjempet under kampene i Sør-Norge og arbeidet med illegale aviser i motstandsbevegelsen. Han rømte til England og ble i 1943 sluppet i fallskjerm over Norge. Han ble med i ”Oslogjengen” som var kjent for sabotasjeaksjoner og senking av skip. Manus døde i 1996.


Skikken med julestrømpe har lange tradisjoner i Skandinavia fra tiden før det ble vanlig med besøk av julenissen. En strømpe ble hengt opp på juleaften så nissen kunne fylle den med godteri natt til 1. dag. Etter krigen ble det mer vanlig med besøk av julenissen på juleaften. Nå har tradisjonen med julestrømpe kommet tilbake, men gjerne på andre dager.
Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar