søndag 10. juli 2016

Sykkeltur


 
 
Jeg liker å følge med på Tour de France. 198 sykkelryttere fordelt på 22 lag skal tilbakelegge 3534 kilometer gjennom fire land, Frankrike, Spania, Andorra og Sveits i løpet av 22 etapper. Og i all slags vær. De sykler over de høyeste fjellene i Pyreneene og Alpene og gjennom vakre landskaper med slott og hyggelige landsbyer.
 
 

Jeg holder deltakerne i TdF og andre store sykkelløp som de fremste idrettsutøverne, på et helt annet nivå enn for eksempel fotballspillere og langrennsløpere. Det sier seg selv at med alle disse sykkelrytterne ute på så lang tur, skjer det mye underveis. Det er jo idrettsprestasjonene som er det vesentligste, men det er ikke til og komme fra at alt som skjer rundt løpet og som ikke nødvendigvis er idretts relatert også har stor underholdningsverdi.

Folkelivet er en stor del av TdF. Fjellveiene er kantet med bobiler og gale mennesker i vanvittige kostymer som heier fram sine favoritter. Ca. 15 millioner tilskuere følger løpet langs løypene og flere hundre millioner på TV. Turen går gjennom historiske områder og de eminente programlederne Christian Paasche og Johan Kaggestad er er flinke til å fortelle om interessante historiske hendelser. Dag Otto Lauritzen og flere kjører rundt og prater med nordmenn og andre som kanter løypa. Jeg synes dette er underholdende og sendingene varer såpass lenge at det ikke er nødvendig å se hele. De skal gjennom ca. 200 kilometer hver dag, men det er jo de siste 50 som er mest spennende.

Den første Tour de France ble kjørt i 1903. Nordmenn har også satt sitt preg på løpet, med totalt 16 etappeseire. Den første kom ved Dag Otto Lauritzen i 1987, flest har Thor Hushovd med 10. Det er også viktig å ligge i brudd, det er når en liten gruppe ryttere bryter ut fra hovedfelt og kjører foran noen mil før de som regel blir tatt igjen. Også her har nordmenn gjort seg gjeldende.
 
 

Med så lange tradisjoner som Tour de France har så er det klart det har skjedd mye opp gjennom årene. Fem ryttere har dødd i løpet og det har også vært tilskuere som har blitt skadet og drept av biler og motorsykler underveis. Og hunder og til og med kuer har blandet seg inn. Doping har alltid vært et problem, helt fra 1903, og den mestvinnende syklisten, Lance Armstrong ble fratatt alle sine syv seire etter og ha blitt avslørt for omfattende doping. Velt og utforkjøringer er det hvert år, og skrubbsår og brudd er vanlig og en del av det hele. I år falt en oppblåsbar portal som markerte en kilometer til mål ned når hovedfeltet kom kjørende.

Norge har med fire ryttere i årets TdF. Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger og Vegard Breen. Det har ikke vært noen norske etappeseire ennå, men det kan ennå komme. Min favoritt til å vinne sammenlagt er fjorårsvinneren Chris Froome fra England, men mye kan ennå skje.

Dersom du ikke følger med på Tour de France så gi det en sjanse i sommer, slå deg ned foran TV-en en regnværsdag, det er topp underholdning!

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar