søndag 31. juli 2016

Ferie i Norge


Som vi tidligere har slått fast, er det fint å feriere i Norge. Været kan selvsagt være en utfordring noen ganger, men vi kan glede oss over at det rundt i landet arbeides det utrettelig for at vi som besøkende skal underholdes på mange plan. Festivaler, spel, spesialdager og uker er det nok av. Jeg tror det er vanskeligere å finne ei bygd i Norge som ikke har en festival enn en med.
 
 
Og det går mye i musikkfestivaler, selvsagt. Det er mye som passerer som rock og blues i bygde-Norge om sommeren. Glade amatører som radbrekker klassikere eller som lager sine egne låter som de fremfører med liv og lyst på en uforståelig dialekt med ord de finner på selv. Og selvsagt alle «norgesvennene», tidligere internasjonale stjerner som tiden har gått fra og som i dag bare er populære i deler av Norge
 
 
Jeg synes ikke at det er noe galt i dette, men mange får litt for mye oppmerksomhet. Noen er raskt ute med å sette merkelappen «kultur» på et hvert arrangement vel vitende om at dette gir publisitet og dermed penger i kassa. Det er noen store og anerkjente musikkfestivaler, f.eks. i Kongsberg, Molde, Notodden og andre og mange prøver å henge seg på.

Et annet fenomen som forekommer rundt i landet om sommeren er «spel». Dersom ei bygd har en dårlig underbygd forbindelse tilbake til vikingtiden eller kongerekken, må de fremføre et teaterstykke om dette. Dette er veldig bra på Stiklestad hvor de har holdt på siden 1954 med profesjonelle instruktører og skuespillere og dessuten har historien på plass, men det funker ikke overalt.
 
 
Dersom du kommer til et tettsted i Norge som tidligere har hatt noen form for industri, møter du gjerne fenomenet «kultursenter» hvor levningene etter virksomheten er samlet. Gjerne i kombinasjon med et slags museum. Og er du riktig (u)heldig kan du også komme over kombinasjonen kultursenter/spel/konsertlokale i ett!

Vel og bra alt sammen, for all del, men jeg mener ønsket om å få til et arrangement i nærmiljøet ofte går på bekostning av kvaliteten. Og det er synd, mange steder har gode tradisjoner og mye fint å vise frem.

Selv har jeg hittil i år vært på «Leirgaukfestivalen i Bjerkreim» og «Kjukedagene i Gudbrandsdalen». Jeg skal også på Middelalder-uka i Numedal og det gleder jeg meg til.

Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar