søndag 1. mars 2015

En litt underkjent artist


Ingram Cecil Connor III, ble født 5. november 1946 i Florida. Han hadde mange familiære problemer i barndommen og utviklet tidlig en sterk musikalsk interesse. Denne interessen ble ytterligere forsterket etter å ha vært på en Elvis konsert i 1956. Da han var 16 år ble han med i folkemusikkgruppen the Shilos.

Etter at the Shilos ble oppløst begynte han å studere teologi ved Harvard, men etter hvert tok interessen for country musikk overhånd og han startet i 1966 the International Submarine Band, uten særlig suksess. De ga ut en plate som kom ut etter at de var oppløst. Han hadde også byttet navn til Gram Parsons.

I 1968 ble han med i the Byrds som erstatning for blant annet David Crosby som forlot gruppen i 1967. Parsons fant seg aldri til rette i the Byrds og forlot bandet allerede på sommeren 1968 mens gruppen var i England. Han rakk å være med på, og sette sitt preg på albumet Sweethart of the Rodeo, en av gruppens beste utgivelser. Under oppholdet i England spilte Parsons med Mick Jagger og Keith Richards fra the Rolling Stones.

I 1969 startet Parsons gruppen The Flying Burrito Brothers sammen med Chris Hillman fra Byrds, Sneaky Pete Kleinow og Chris Ethridge. Gruppen ga ut albumet The Guilded Palace of sin. Albumet representerte noe nytt, en blanding av country og rock, noen som senere skulle bli svært populært under navnet, ja nettopp; country-rock. Eller som Parsons selv kalte det, Cosmic American Music. Gruppens andre utgivelse Burrito Deluxe kom i 1970. Den ble ikke like godt mottatt som den første, men hadde sine høydepunkter. Bl. a. Jagger/Richards Wild Horses, for øvrig den første innspillingen av denne Stones-klassikeren. På tross av, eller kanskje på grunn av sin nyskapning ble The Flying Burrito Brothers ingen kommersiell suksess og gruppen ble oppløst i 1970.

Parsons fortsatte som soloartist og traff etter hvert Emmylou Harris. De ble gode venner og samarbeidspartnere. På hans soloalbum GP fra 1973 er Harris med og hun ble hans faste duettpartner. Dette samarbeidet blir også i dag betraktet som svært fruktbart og deres versjon av Love Hurts er legendarisk. Harris har også fortsatt og synge låter fra samarbeidet med Parsons gjennom hele sin karriere.

Fra slutten av 60-årene hadde Parsons tilbrakt mye tid i Joshua Tree National Park i California sammen med venner. De tilbrakte mye tid i ørkenen og misbruk av alkohol og narkotika var en del av livet der. Den 19. september 1973 ble han funnet død på rommet sitt. Det ble på sykehuset påvist dødelig dose av morfin og alkohol. Han ble 26 år. To av hans venner stjal liket og kjørte det ut i ørkenen i en likbil. De fylte noen liter bensin i kisten og tente på. Disse hendelsene er skildret i filmen Grand Theft Parsons med Johnny Knoxville og Christina Appelgate fra 2003.

Gram Parsons var en god musiker og artist og en svært god låtskriver. Og han hadde det i seg til å bli en av de helt store om han hadde fått leve. Han har hatt stor påvirkning på andre musikere og er kjent for å introdusere musikkstilen country-rock.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar