søndag 21. august 2016

OL og en utflukt


Nå er OL slutt og som vanlig har det vært både oppturer og nedturer for Norge. Fire bronsemedaljer er vel kanskje i underkant hva vi håpet på, men så er det dette med å skru forventningene litt vel høyt. Dagens toppidrett er nådeløs og gamle ordtak som «tap og vinn med samme sinn» gjelder nok ikke lenger. Det var vel på grunn av oppskrudde forventninger at enkelte av damene på Norges håndballag var oppløst i tårer når gullet røk. Det viser engasjement og det er bra, men det virket jo som verden gikk under. Hallo, det er bare idrett!

Det er friidretten som får mest oppmerksomhet i OL og det er ofte her de norske skuffelsene er størst. Etter at «flaggskipet» Andreas Torkildsen la opp er det ikke mye å hente. Igjen dette med urealistiske forventninger. Når unge norske utøvere setter personlige rekorder i store mesterskap synes jeg det er bra og gir håp for fremtiden. Det er få internasjonale utøvere som presterer i ung alder og sitt første OL, vi må gi dem litt tid. Unntakene finnes selvsagt, Bolt er jo en av dem.

Jeg har også sett på noen øvelser jeg vanligvis ikke følger med på. Turn er en imponerende kombinasjon av fart, kraft og eleganse. Stilig når det går bra og visse elementer av humor når de faller eller bommer. Golf og kanoslalom er også litt morsomt, men sandvolleyball for menn er meningsløst.

Jeg har ikke bare sittet inne å sett på OL i sommer, en av de fine dagene i forrige uke besøkte jeg Kistefos-Museet på Jevnaker. Kistefos Træsliberi var i virksomhet i perioden 1890-1955. Det er et flott område med mange gamle bygninger og i dag er det foruten industrimuseum også en skulpturpark og en kunsthall. Det er også en cafe med mye godt og en butikk med souvenirer der og mye å se på. Et fint sted for en utflukt, jeg anbefaler et besøk!
 
Jens
 
 

Bilder fra skulpturparken på Kistefos.
 
Alle fotos: Bernt Fauske
 
 
                                Jeppe Hein: Veien til stillhet
 
 
                                          
 
 
 
Olafur Eliasson:
Viewing Machine
 Petroc Sesti: Energy-Matter-Space-Time                             
 
Marc Quinn: All of Nature Flows Through Us
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar