onsdag 8. januar 2020

Snøen som falt ifjor

Det har begynt å kladde alt!

Neida! Vel, bare bokstavelig talt. Men som alltid i begynnelsen av et år vil en jo gjerne være positiv og håpe og tro på at året som nå foreløpig er jomfruelig, byr på gode aktiviteter og positive overraskelser.
Men ikke vær så naiv at du alltid tror det er medvind, bare positive overraskelser og du vinner det store loddet! På den andre siden er det viktig at du prøver å se lyst på livet.


Men husk:
Hvis du omsider ser lyset i tunnelen kan det være toget som kommer.. 
Nu vel ..  Tallet 2020 ser jo ut som George Orwells fremtidsvyer. 
Jeg tror det er viktig å fokusere på de nære opplevelser og aktiviteter i livet. Ikke prøve å redde verden. Derfor over til de positive og lystbetonte aktiviteter som for eksempel å komme seg ut i Guds frie natur.


For eksempel ut på ski. Bortover eller nedover. Bedre og morsommere friluftsaktivitet finner vi vel ikke.
MEN, det er 'bare' et lite problem: SNØ. Jada! Jeg vet det finnes snø-kanoner, lagrede snømasser fra ifjor og nå også innendørs ski-anlegg i Lørenskog. 
Men hallo! Nei, jeg vil ikke gå på ski innendørs i badeshorts! Ski skal vi gå på i villsnø ute! Ferdig diskutert!

I romjula har vi sett på langrennsjentene og -gutta i Tour de Ski. Der så du at de måtte over over 1200 m for å finne 'ekte' snø. Det er jo litt pussig og en smule 'kulturfeil' når du ser en familie fra Østerrike sittende i 1000m høyde rundt campingbordet og se på langrenn i shorts og t-skorte. Den 'naturlige' løypa består av 3m bred løype av snø hentet fra fjellet ovenfor.
Da skjønner selv jeg at fremtiden for 'ekte' langrenn begynner å butte. Halve moroa ved skirenn er jo at du skal kle deg godt og gjerne ta en liten toddy hvis du begynner å fryse.

Det blir også patetisk hvis vi skal flytte tonnevis med snø fra høyfjellet ned dit løypene skal kjøres. Da blir det til slutt bare påskeskirennet igjen med litt godt i glasset og premier til ungene.
Holmenkollen og andre lavlands-arenaer får brukes til vannskihopp og svømming.

I følge Meteorologisk Institutt har det blitt 21 dager kortere vinter siden 1990! Og det har blitt 6 grader varmere på Svalbard!

Paradokset er jo imidlertid at det idag i flere skiklubber er horder av unger som vil delta i aktiv skisport. LYN Ski har Norges  største barne- og ungdomsavdeling med 1300 aktive medlemmer. Og klubben holder til i Oslo! Dermed må de jo (snart) reise et par timer for å kunne trene.  2 km kunstsnø i Nordmarka blir snaut for å trene ambisiøse løpere.

På den positive siden kan vi jo være enige om at Holmenkollbanen hadde slitt litt hvis værforholdene hadde vært som på bildet under.PS! Hvis du har et par treski og -staver i garasjen bør du ta godt vare på dem. De blir garantert attraktive for museer, bingoer, maskeradeball og ..........det kunne jo hende at klimaet endret seg. Og da har du ski i beredskap til en umiddelbar skitur!  DS.


Geir
geirh@getmail.noIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar