søndag 9. februar 2020

Mat!

 
Vi har kommet oss godt ut i 2020, og livet har vel stabilisert seg for de fleste av oss. Glemt er overilede uttalelser om et nytt og bedre liv i det nye året, men noe henger kanskje igjen.

Mørketiden som går mot slutten, bærer preg av fet og tung mat - og det trenger vi kanskje på denne tiden. Men nå  kommer snart våren og det er på tide å prøve noe nytt!

Kanskje du skal bli veganer? Veganisme er et etisk standpunkt. En levemåte basert på respekt for alt levende, også dyr. Som veganere må du unngå all mat av animalsk opprinnelse. Du kan altså ikke spise kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning. Dette høres vanskelig, for ikke si tøft ut. Det høres nesten ut som en heldagsjobb bare å finne noe å spise.

Du kan heller ikke bruke klær eller sko av lær og skinnsofa eller skinnseter i bilen kan du bare glemme. En pen silkebluse eller en varm ullgenser går heller ikke. Andre ting som veganere må holde seg unna er produkter som har involvert dyreforsøk som for eksempel kosmetikk. Besøk på sirkus, akvarier og dyrehager er heller ikke forenlig med veganisme.

Nei, det høres slitsomt ut. Kanskje å bli vegetarianer kunne være noe? Da kan du fortsatt bruke de klærne du ønsker, og hvis du ikke er veldig fanatisk kan du spise både melkeprodukter og egg. Da blir det litt enklere å spise seg mett, frukt og grønnsaker er jo godt.

Selv heller jeg mer i retning av fleksitarianer. Det betyr at jeg ønsker å spise mye vegetarisk, men også kan spise litt kjøtt og fisk.


Det er ikke så dumt å spise mer grønnsaker og frukt og mindre rødt kjøtt. Det er bra for både helse og miljø. Produksjon av kjøtt krever store ressurser og bidrar til reduksjon av regnskog, ødeleggelse av jordsmonn og klimagassutslipp.

Hvis vi kan bidra til bremse denne utviklingen ved å droppe et kjøttmåltid innimellom synes jeg det er verdt å tenke over.

Jens
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar