søndag 23. august 2015

Sightseeing

Det har vært fint på hytta i sommer. Ikke fint vær hele tiden og til dels ganske kjølig, men alt i alt fint. Det er alltid noe å drive med på en hytte, så dagene går. Alltid en vegg som skal beises, et vindu som skal males eller takrenner som skal renses. Det er fisk som skal fanges, turer som skal gås og ikke minst grilling og avnyting av GT på terrassen.

Allikevel er det dager som passer bra for sightseeing i nærområdet. Jeg har hatt tilknytning til Numedal og Blefjell i mange år, men det er fortsatt mange steder jeg ikke har utforsket. En passende dag gikk turen oppover dalen. Den er litt spesiell, bratt og dramatisk natur som går ned i Lågen på den ene siden og åpent jordbrukslandskap på den andre. Numedal  er også kjent som Middelalderdalen, med mange arrangementer som alle handler om middelalder.
Foto: Bernt Fauske

Turen gikk til Veggli Vertshus. Her kan du leie dresin og sykle den nedlagte Numedalsbanen opp til Rødberg. Mange spennende ting å oppleve på turen. De har også togvogner som kan leies for selskaper med middelalderpreg på maten. Koselig sted med mye moro for unga. Nevnes må også deres gode utvalg av velsmakende iskrem.


Deretter gikk turen til Rollag stavkirke. Det er en enskipet stavkirke som antagelig er bygget på siste halvdel av 1200-tallet. Det er lite igjen av det opprinnelige, men med endringer i 1425, 1670 og ombygget til korskirke i 1698. Kirken er rikt dekorert helt fra tidlig middelalder.

Rett utenfor kirkeveggen står et steinkors
som stammer fra før 1000-tallet.


Jeg vil si det var en vel anvendt dag, men fint å komme tilbake på hytta. Konklusjonen må være at både Veggli Vertshus og Rollag stavkirke er vel verdt et besøk.


Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar