søndag 30. august 2015

Sverige

Jeg har vært en tur i Sverige, nærmere bestemt Göteborg. Det som slår meg hver gang jeg besøker nabolandet er hvor annerledes det er enn Norge. Joda, ved første øyekast virker det som de to landene er like, men forskjellen er stor.


Bare se på dette med lunch. Når klokken er 11.00 går alle i bedriften i samlet flokk til den samme restauranten, der står dagens klar. Og alle spiser det samme, ofte köttbullar. Vi i Norge spiser matpakke eller kantinemat, så egentlig er kanskje svenskene lurere enn oss.

Ordning och reda er et svensk uttrykk. Det betyr egentlig at alt er på stell, regulert og at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Nærmere 200 direktorater eller myndigheter som det kalles, sørger for dette. De styrer og iverksetter de lover og regler som politikerne beslutter. Det er klart det blir mye byråkrati av dette. Men sikkert også trygt og forutsigbart, noe svenskene setter pris på. Du ser det overalt, alt er litt firkantet og på en måte fantasiløst.

Det er mer enn 9,6 millioner svensker som stort sett samler seg i byer. Glesbygd kalles de områder av Sverige som har lite eller ingen bebyggelse. Hvis du kjører bil i Sverige vil du se mye av det.Jeg liker meg i Sverige og synes svensker er hyggelige folk, bare tenk på alle svenskene som jobber i Norge. Telefonselgere som vi er så glad i, er veldig ofte en blid svensk röst. Og er du på byen i Oslo-området er sjansen stor for at pilsen eller pizzaen blir servert av en hyggelig svenske. Visste du at hvis du vil ha en halvliter pils i Sverige, ber du om en stor stark.Det kommer mye bra fra Sverige. Volvo Amazon, IKEA, Carola, julskinka, Zlatan, dalahäst, smågodt og snus. Og sikkert mye mer.

Jens
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar