torsdag 26. november 2015

Gobble gobble

Fjerde torsdag i november er i USA dagen alle ser frem til. Turkey-day eller Thanksgiving. Tanken er at familier kommer sammen og uttrykker takknemlighet for de positive tingene de har i livet sitt og ikke minst – spise god mat. Nærmere bestemt kalkun. Som vi har sett på utallige humoristiske filmer og TV-serier, går dagen med til å lage mat, se på fotball (amerikansk) og stresse for å få alt i orden. Deretter spiser de mengder av mat og ender stappmette opp på sofaen hvor de sitter og halvsover med oppkneppet bukseknapp. Veldig amerikansk, men også veldig likt hvordan vi nyter tradisjonsmat her hos oss. Feiringen av thanksgiving varer gjerne frem til søndag.


Opprinnelsen til feiringen er Pilegrimene, innvandrerne, som feiret den første innhøstingen i Den Nye Verden i 1621. Mange hadde omkommet den første vinteren og med hjelp og gode råd fra de innfødte, altså indianerne, fikk de god avling. Kanskje noe å tenke på i disse tider med mange flyktninger (pilegrimer) som kommer til Norge? Ikke helt det samme kanskje, men de som kommer til oss er på søken etter noe bedre enn det de hadde. På samme måte som Pilegrimene og de som utvandret fra Norge og andre land til USA. La oss gjøre som de innfødte den gangen, hjelpe de som kommer til rette.


Måltidet består altså av stekt kalkun. Og mye tilbehør, stuffing, flere sorter poteter, søtpotet med marshmallow, saus, mais, bønner, tranebær og mye mer. Alle har sine spesialiteter. Men kalkunen er samlingspunktet og hvis den er stekt riktig og ikke er tørr, er det et godt måltid.

Også noe annet.
Nå har vinteridretten begynt med norsk seier i sesongens første worldcup renn i hopp. 21 år gamle Daniel-André Tande fra Kongsberg lå på andre plass etter første omgang bak Peter Prevc, men hoppet bedre enn sloveneren i andre omgang og vant rennet i tyske Klingenthal. Vi gratulerer og gleder oss til resten av sesongen.


Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar