Fjerde torsdag i november er i USA dagen alle ser
frem til. Turkey-day eller Thanksgiving. Tanken er at familier kommer sammen og
uttrykker takknemlighet for de positive tingene de har i livet sitt og ikke
minst – spise god mat. Nærmere bestemt kalkun. Som vi har sett på utallige
humoristiske filmer og TV-serier, går dagen med til å lage mat, se på fotball (amerikansk)
og stresse for å få alt i orden. Deretter spiser de mengder av mat og ender
stappmette opp på sofaen hvor de sitter og halvsover med oppkneppet bukseknapp.
Veldig amerikansk, men også veldig likt hvordan vi nyter tradisjonsmat her hos
oss. Feiringen av thanksgiving varer gjerne frem til søndag.
Opprinnelsen til feiringen er Pilegrimene,
innvandrerne, som feiret den første innhøstingen i Den Nye Verden i 1621. Mange
hadde omkommet den første vinteren og med hjelp og gode råd fra de innfødte,
altså indianerne, fikk de god avling. Kanskje noe å tenke på i disse tider med
mange flyktninger (pilegrimer) som kommer til Norge? Ikke helt det samme
kanskje, men de som kommer til oss er på søken etter noe bedre enn det de
hadde. På samme måte som Pilegrimene og de som utvandret fra Norge og andre
land til USA. La oss gjøre som de innfødte den gangen, hjelpe de som kommer til
rette.
Måltidet består altså av stekt kalkun. Og mye
tilbehør, stuffing, flere sorter poteter, søtpotet med marshmallow, saus, mais,
bønner, tranebær og mye mer. Alle har sine spesialiteter. Men kalkunen er
samlingspunktet og hvis den er stekt riktig og ikke er tørr, er det et godt
måltid.
Også noe annet.
Nå har vinteridretten begynt med norsk seier i
sesongens første worldcup renn i hopp. 21 år gamle Daniel-André Tande fra Kongsberg lå
på andre plass etter første omgang bak Peter Prevc, men hoppet bedre enn
sloveneren i andre omgang og vant rennet i tyske Klingenthal. Vi gratulerer og
gleder oss til resten av sesongen.
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar