mandag 16. november 2015

Idrett og juks

Vi blir aldri lei av å følge med på sport og idrett av forskjellig slag. Og vi vil jo at forholdene skal være like og rettferdige og at den beste vinner til slutt. Men det blir jo mer og mer tydelig at slik er det ikke alltid. Vi er vant til at utøvere, også norske, blir tatt for doping fra tid til annen. Og vi vet at en del utøvere, norske og fra andre land, burde vært tatt. Men mye av dette ligger tross alt noen år tilbake.


Obs, det er ingen bevis for at utøverne på bildet har dopet seg.


Nå har det kommet for en dag at russiske friidrettsutøvere har drevet systematisk doping gjennom flere år og at idrettsadministratorer i russland står bak det hele. Russiske medaljer fra OL i London er tvilsomme. IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) har også bestemt at russiske friidrettsutøvere ikke får delta i sommer-OL i Rio i 2016 og mister vertskapet til junior-VM i 2016. Russland er også utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Dette er relativt drastisk og sier litt om omfanget av jukset.

Det er kanskje ikke uventet. Mye står på spill og hva risikerer egentlig en utøver ved å ta tvilsomme stoffer? Ikke mye, liten sjanse til å bli tatt og dersom det skjer tar det ikke lang tid før han eller hun kan konkurrere som før. Noen utøvere er borte med skade, andre i dopingkarantene. Når de kommer tilbake er de ofte minst like gode som tidligere. Skammelig, de burde vært utestengt for evig tid og de burde komme på en wall of shame på idrettsarenaer over hele verden.  Nå virker det som de utøverne som ikke er tatt (ennå) ikke vil ha noe å gjøre med de som kommer tilbake etter dopingkarantene. Denne avstandtagen kan vel kanskje være med på å gjøre det mindre komfortabelt for doperne.

Jeg er vel kanskje ikke veldig overrasket over alt som kommer for en dag om doping og andre negative ting i idretten. Vi ser det hver gang OL og VM nærmer seg. Eldre, dresskledde herrer som representerer forbund og komiteer svever i bakgrunnen og er helt klart er mer opptatt av banketter og smøreturer enn idrettsprestasjoner under like forhold.

Nå har vi tidligere i høst sett hvordan FIFA og UEFA er gjennomsyret av korrupsjon og uhumskheter. Nå er dette fotball, men er det egentlig noen grunn til å tro at det er annerledes i andre idretter?


Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar