Dagligvarer
er, som navnet tilsier, noe vi trenger daglig og handler inn fortløpende. Det er
mye fortjeneste i dette og det brukes mye ressurser på utvikling og
nylanseringer i denne bransjen. Det er også stor priskonkurranse, for ikke å si
priskrig. Nylig ble en prisundersøkelse av alle varene i to butikkjeder utført.
Dette ble gjort i et program på TV2 og det var nesten dødt løp mellom Rema 1000
og Kiwi. Vel og bra, vi vil alle ha billige varer, men hva med kvaliteten på
varene? Og hvilke varer?
Det er
også nylig publisert en forskningsrapport som viser at visse kjøttvarer, blant
annet bearbeidede varer, er kreftfremkallende. Det er vel grunn til å tro at disse varene er de samme som
butikkjedene prøver å selge oss billigst mulig. Går det an å lage en
undersøkelse som viser hvilken billig pølse fra hvilken butikkjede som er minst
kreftfremkallende? Det TV programmet
hadde jeg sett på.
For
øvrig tror jeg ikke så mye på forskningsrapporter som dukker opp i media med
ujevne mellomrom. Det blir som den såkalte forskningen
som foreteller oss hvor bra det er å drikke rødvin som dukker opp med jevne
mellomrom, det er alltid noen som hopper på det. Jeg velger å tro at både pølser
og rødvin (ikke nødvendigvis sammen) kan nytes i fornuftige mengder.
Det er
lite som er nytt egentlig. Hypen om matkasser
skjønner jeg ikke helt. Der jeg vokste opp var det tilbud fra den lokale
dagligvarebutikken, eller kolonialbutikken som vi kalte det den gangen, om å
levere varer på døra. Man ringte inn bestilling eller leverte en liste så ble
varene levert, mot et lite tillegg. Enkelt og greit og ikke noe hokuspokus. De
som lagde maten, det var nok stort sett husmødrene den gangen, visste hva de
skulle mate familien med. Helt uten priskriger og forskningsrapporter.
Jeg er
ikke en av de som sier at alt var bedre før, for det var det neppe. Når ting vi
har rundt oss forandrer seg, er det som regel til det bedre. Det er godt mulig
at matkassene som leveres på døra i dag er bedre enn de den lokale butikken
leverte. Men enkelt produkter savner jeg. På brødfronten har det skjedd mye
bra. Vi får gode og spennende brød og bakverk av alle slag. Men hvorfor får vi
ikke lenger vanlige, fine, enkle rundstykker? Eller frøbrød? Hvis jeg ber om et
rundstykke vil jeg ikke ha ciabatta eller baguette. Og hvor er Opal sjokoladen
og sitronbrusen? Vel, det er en lang liste over produkter og ting jeg savner, men jeg slår meg til ro i troen
på at de produktene vi får i dag er bedre.
Dette
er små problemer sammenlignet med mye av det som skjer i verden i dag. Det har
nylig vært halloween, en morsom
feiring som begynner å bli populær også i Norge. Barn og voksne kler seg ut og
skremmer hverandre i bytte mot godteri. Morsomt og uskyldig. Det må være
spesielt å komme som flyktning hit til oss og se skremte barn løpe i gatene av
helt andre grunner enn der de kommer fra. La oss ta godt i mot flyktningene og
ikke skremme dem med hets og dårlig skjult rasisme.
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar