tirsdag 21. juni 2016

Endelig sommerferie!

 
 
 
 
Skal du ut på tur i sommer utenfor hjemkommunen og fastlegen din, husk å ta med en tydelig trykt oversikt (norsk og engelsk) over eventuelle sykdommer, tidligere skader, blodtype og medisiner du bruker. Denne oversikten legger du i en vannfast stålkapsel som du henger rundt halsen. Klistre på symbolet ovenfor.
 
Hæh? Hvorfor det? spør du..
Fordi: Blir du kjørt i bevisstløs tilstand til sykehus eller legevakt, er sjansen stor for at:
  • I Norge blir sannsynligvis skaden diagnostisert riktig, men du kan bli plassert på feil avdeling og bli behandlet for en skade du ikke har.
  • I andre land vil de forsøke å kontakte sentrale norske helseinstanser for å få vite din blodtype  og eventuelle spesielle lidelser. Det kan de ikke svare på fordi det ennå ikke er implementert et (komplett) sentralt helseregister i Norge.
 
Kanskje er dette en smule overdrevet. Men ...
 
Ref. diverse kvalitetsbrister på norske sykehus de siste dagene. Det er ikke medisinske blundere, men administrative og/eller logistikkrelaterte blemmer.
Dette kunne vært unngått hvis norske myndigheter hadde fått ut finger'n og innført obligatorisk Kjernejournal* for alle norske borgere NÅ! I tillegg
kan de administrative ansvarlige på norske sykehus lære av profesjonelle logistikk- og kvalitetsorganisasjoner.
 
 * Kjernejournal: En elektronisk tjeneste som inneholder viktige opplysninger om helsen din.
Du og helsepersonell har tilgang til denne (Skal ha.. logg inn og sjekk!). Dette skrev vi om for vel et år siden. Men siden har svært lite skjedd. Intensjonen med denne kjernejournalen er at leger, ambulanser, legehelikopter, legevakt og sykehus skal ha direkte tilgang til livsviktige opplysninger om deg. Utenfor Norge skal også medisinsk personell har tilgang.

 
Men tross alt:
Vi ønsker deg selvfølgelig en rolig, spennende, skadefri, minnerik og oppbyggelig sommerferie!
 
 
Vi holder bloggen "åpen" i hele sommer og vil komme med både seriøse og sommerlette innslag. Så følg med fra fjell og fjord i inn- og utland!
 
 
Geir
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar