mandag 10. september 2018

1 + 1 = 3

Jada! Jeg er en enkel, blond gutt uten toppkarakterer fra noen av kursene jeg gjennomførte i de fjorten årene av min utdannelse etter fylte 7 år.

Det relativt enkle regnestykket i overskriften fant jeg "mellom linjene" i diverse nyhetsmedier siste uke. Hovedtema var  kommunesammenslåing og konsekvensene av omorganiseringen.

Men ikke trykk ESC nå da!
POLITIKK berører oss alle enten vi vil eller ikke!
Alle beslutninger som 'andre' tar for deg er politikk! Avisartikkelen nedenfor er bare et eksempel av mange!


Ikke les det med liten skrift! Det viktige er overskriften. 
Nå kan det jo se ut som om kommunesammenslåingen (og fylkes-) ikke blir noe av likevel. Men det er prinsippet jeg prøver å belyse.

Selvfølgelig skal denne omorganiseringen av fylker og kommuner resultere i en aller annen økonomisk effekt. Ellers hadde vel ikke Stortinget vedtatt saken (Håper jeg..).
Intensjonen og målet er (håper jeg) å redusere antall 'papirflyttere' i kommune- og fylkes-administrasjon. Men diverse lokale etater og institusjoner begynner tydeligvis å ane uro og frykter for at det er serviceinstitusjonene det vil gå utover ved at for eksempel 2 syke/pleiehjem blir slått sammen. La oss håpe at beslutningstagerne er sitt ansvar bevisst og reduserer antall ansatte i administrasjon og ikke fotfolket (pleiere i dette tilfellet).
Det gjelder for øvrig ikke bare  sosiale etater, men også servicekontorer som primært eldre mennesker ønsker å besøke (Nei! Ikke alle over 60 er like flinke til å kommunisere med etatene pr telefon eller epost!).

For å komme tilbake til overskriften virker det som om Regjeringen (Og Stortinget) har satt opp regnestykket ved kommune- og fylkesammenslåingen slik at 1+1 = 1,5. Altså: Vi slår sammen  2 fylker eller 2 kommuner og sparer store beløp!. Dermed blir kostnadene ikke dobbelt så store. Vi sparer derimot store beløp!

Problemet er bare at den økonomiske simuleringen av de første sammenslåinger viser at regnestykket ikke blir 1 + 1 = 1,5 men tvert imot

1 + 1 = 3

Vi ønsker derfor Regjeringen og Stortinget god bedring og håper dere stikker finger'n i jorda, bremser opp litt og tenker en gang til!  Det kan godt hende resultatet blir det samme, men da har dere iallfall synliggjort konsekvensene.


Geir
geirh@getmail.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar