fredag 21. september 2018

Været eller ikke været


Siden værmeldingen iallfall her på Østlandet melder full storm med MYE regn i løpet av dagen, starter vi idag med et godværsbilde.

Men temaet idag er egentlig årstider, vær  og temperatur samt sammenhengen mellom disse. Ok, det er mulig du burde være litt over middels interessert i temaet, men det jeg vil si litt om er hvorfor vi har årstider og hvordan det været (tilnærmet) passer inn i årstidene.

Vi har jo lært at vi deler året inn i 12 måneder. Vi har 4 årstider med 3 måneder i hver årstid. Så langt er vi vel enige. Men så kommer diskusjonen;  Barnelærdommen sier:

VÅR: Mars - April - Mai
SOMMER: Juni - Juli - August
HØST: September - Oktober - November
VINTER: Desember - Januar - Februar

Nå er jo ingen år like med hensyn til været eller temperatur selv om meteorologene melder "som normalt", I år (Østlandet) lå snøen til langt ut i april og sommeren har vært uten nedbør og med relativ høy temperatur fra mai til og med begynnelsen av september. I tillegg har det hendt at vinteren kommer som 'nissen på kjerringa' med snøvær i september. Og når vi har vårvær i påsken på Østlandet har Tromsø minus 15 og snøstorm..

Meteorologene har også en annen definisjon på årstidene enn oss andre dødelige. Temperatur, værforhold, vind og nedbørtype styrer jo også hvordan vi 'føler' årstidene på kroppen.
I år har sommeren (iallfall her sørpå) vært lang fra normal. Med tilnærmet sol fra klar himmel fra april til august. Både manglende nedbør og høy temperatur gleder jo alle bortsett fra dem driver gårdsdrift og jordbruk.




Nå kommer Knud!
Mens jeg skriver dette, melder Værmeldingen om store nedbørmengder, mye vind og farevarsel RØDT i  Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold som tilsier storm og mulig orkan! 
Alle bør holde seg innendørs i ettermiddag og kveld! Ta heller svømmeturen i sjøen imorgen!

OK! Mulig dagens tema er litt i overkant av hva 'ikke hobbymeteorologer' syntes er interessant, men i vårt fantastiske land med både melk, honning og øvrige goder, virker det som om været har høy fokus. Kanskje særlig fordi vi kan oppleve alle årstider samtidig et sted på vårt langstrakte land.

Personlig kan jeg nå ta et sjøbad i Oslofjorden (16 grader..), så ta en kjøretur på noen timer og nyte skitur i 1000m høyde.

Landet vårt er uforutsigbart, men med gode muligheter til alle uteaktiviteter hele året!
God og storfull helg!

Geir
geirh@getmail.no


Stormbilde: Amta.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar