onsdag 3. oktober 2018

Høst

Etter sommeren kommer alltid høsten og det må vi nesten tåle etter den fantastiske sommeren i år. Men likevel, det kan virke som en nedtur, men husk at det faktisk er mye å glede seg over også med denne årstiden.


Okay, når det er tre grader og det regner vannrett er det kanskje vanskelig å se det positive. Men tenk deg en strålende klar dag hvor sollyset filtreres gjennom mangefarget løv. Da er det ikke så ille med høsten, godt og dårlig vær går hånd i hånd.

I Meteorologien defineres høsten som den perioden da den normale temperaturen på et gitt sted er mellom 0 og 10 grader og synkende. Navnet kommer av at innhøstingen av frukt og grønnsaker startet på denne tiden.

De små søte lammene som vi har sett løpe sorgløst rundt på engen, kombineres med et nyhøstet kålhode og blir til fårikål etter ca. tre timers koking. Helt klart en av årstidens favoritter og noe å glede seg over.

Ta en tur i skogen, der er det fint nå. Og benytt anledningen til å plukke med deg litt sopp. Men vær forsiktig, noen kan være litt ugunstige å spise.


Og ikke glem at Champions League har startet igjen, der er det mye å glede seg over for noen av oss. Glem vinterdekk og slaps, finn noe å glede deg over i høst.

Høsten kan vel kanskje også minne oss litt om døden, fra en levende og lys sommer går vi inn i en tid med mørke og forråtnelse. Kanskje en litt deprimerende tanke som sikkert har noe med at det er min 70-års dag i dag. Det er ikke det at jeg føler meg så gammel, men tallene lyver ikke. Og noen tanker rundt dette dukker opp.

Jeg velger å avslutte med et diktet Høst av Jan Erik Vold.

Når høsten kommer
og melankolien har satt seg
spiller djevelens orkester opp til dans.
En forrykende arie,
så vakker, så brutal
som om ingenting har skjedd
river stormen bort
de siste farger.
 

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar