tirsdag 9. oktober 2018

Vær, vin, fisk og norsk

Som du skjønner er det litt for enhver smak i dag!

Jens' siste innlegg fikk meg til å tenke på at høsten er litt som om vi nå skalker alle luker, går i hi, hygger oss foran peisen og ikke kommer oss ut før bjørnen våkner og lunter ut av hiet til våren.

Joda! Jeg er sikkert værsyk og går i hi når kuldegradene kommer og du får snøen  vannrett i trynet når du åpner døra. I tillegg er det vemodig når jeg (etter å ha utsatt jobben i et par uker) må innse at "winter is coming", båten må på land, følsomme busker og blomster må pakkes inn. Det samme må hagemøbler  og løse gjenstander som du gjerne vil se igjen til våren uten at nordvesten har flyttet dem over til naboen.
Jeg må også innrømme at jo eldre jeg blir jo mer sommerfokus har jeg og lengter derfor allerede til våren. Paradokset er at vi fort glemmer "snøen som falt ifjor". Med brøytekanter og manuell snømåking som jeg mener å huske at vi ikke har hatt siden 1965.


MEN!
Derimot å komme seg en tur til fjells hjelper særdeles godt mot all høst- og vinterdepresjon! Frisk og kjølig luft, fantastisk vær og 3 cm puddersnø i 1000m høyde. I tillegg kan du nyte kaffen (eller et glass vin eller to..) i stillhet. Jeg kan faktisk sitte stille i flere timer på terrassen og bare glo ut over fjell og fjord.

Så var det fisken
Hva er det fisken er laget av? Kanskje et dumt spørsmål. Men det gjelder oppdrettslaks. I følge Felleskjøpet går det 1 million tonn soya som fõr til fisk og husdyr i Norge hvert år!
For å få plass til disse enorme soyaplantasjene forteller Aftenposten at bare soya til Norge krever et areal på størrelse med Vestfold fylke!
Dessuten er våre styrende myndigheter enige om at oppdrettsnæringen bør ha store
vekstambisjoner. Visstnok en femdobling innen 2050. Som også betyr en femdobling av soyaimporten (!).
I tillegg dør en av fem fisk i oppdrettsanlegget.
Men oppdrettsnæringen er jo største distriktsnæring sammen med fiske og jordbruk så da er det vel ikke mulig å stille kritiske spørsmål til styrende myndigheter.


Til slutt idag har jeg et språktips
Det gjelder vårt morsmål. Altså for de fleste av oss norsk. Som igjen kan være både vrient og utfordrende.

Helene Uri  (bildet) skriver ukentlig i Aftenposten om språket vårt (nei, du har ikke lov til å si og skrive sprog). Det fine og interessante er at hun skriver slik at selv undertegnede syntes det er spennende og morsomt!

Noen eksempler fra Helene:
Det heter en blåveis (blomsten) - flere blåveiser (!)
Skal du hive (kaste) snøball heter det; jeg har hivd snøball på deg.
Norsk er som du kanskje skjønner vanskelig og inkonsekvent hvis du virkelig skal følge de vedtatte regler!


Det var dagens små drypp!


Geir
geirh@getmail.no

Bilder; wkipedia

1 kommentar:

  1. There's noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice points in options also. gsn casino

    SvarSlett