tirsdag 30. oktober 2018

Julebrus og gin & tonic


Julebrus

Julebrus er en av de mest populære julevarene sammen med marsipanpølser og pepperkaker. Allerede i begynnelsen av oktober dukket brusen opp i butikkene. Det er alltid mye diskusjon om hvilken som er best og jeg har foretatt en uhøytidelig test av tre av de variantene som tilbys.

Testpanelet besto av fem personer av varierende alder og begge kjønn og meningene om produktene var noe varierende.

Julebrus fra Sagene Bryggeri
Litt ubestemmelig rødbrun farge, god syntetisk lukt og god, frisk smak. Får ekstra poeng for tøff etikett.
 
Julebrus fra Hamar Lillehammer Bryggeri
Dette må betraktes som klassikeren. God smak, men det trekker litt ned at den er brun. Min favoritt.

Grans Julebrus
Fin rød farge, som mange mener julebrus skal ha. Kunstig, god smak og mye kullsyre. Ble foretrukket av to av panelets medlemmer.
 
Meningene var altså delte og egentlig uten interesse. Det finnes mange flere varianter av julebrus der ute, men de er svært søte og litt slitsomme å drikke for mye av. Det finnes også noen sukkerfrie varianter, men det blir liksom ikke det samme. Gå til anskaffelse av noen og finn din favoritt.


Gin & tonic
Jeg har også vært på GT kurs med det formål å lære å lage den ultimate gin & tonic. Om jeg lærte dette vet jeg ikke, men det var interessant og det var mange gode tips å plukke opp.

Det finnes mange typer gin og mange typer tonic. Førsteklasses råvarer, ofte kalt «premium gin» og «premium tonic», gjør selvsagt den store forskjellen og drinkens kvalitet er avhengig av hva man putter i glasset. Jo bedre varer, desto større smaksopplevelse. Og det er jo ikke særlig overraskende.

Men det som var overraskende var at de høye slanke glassene, som vi kjenner som «longdrink-glass», ikke brukes lenger. Nå er det ballong-glass, nærmest rødvinsglass, som gjelder. Og bruk masse is! Men for all del, om du lager drinken på gamlemåten er det vel egentlig ingen stor skandale.

Kurslederen mikset den ene godbiten etter den andre og vi fikk smake på mye spennende. Det var særlig interessant med infusering, hvor han ved å smaksette gin med sesongens frukt og bær fikk frem mange gode smaker.

Alt i alt et morsomt kurs og to timer vel anvendt. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at alt foregikk i ryddige og edruelige former.

Jens

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar