mandag 4. mars 2019

Blåmandag!

Eller dagen der på?

Norge 13
Verden 9

sier Aftenposten. For dere som har ligget nedpå et par dager betyr dette at i Ski-VM i Østerrike fikk (tok?) Norge 13 gull og resten av verden 9. I tillegg tok vi (Jada! Vi har alle deltatt!) 5 sølv- og 7 bronsemedaljer.5 minutter etter at siste gullmedaljevinner gikk i mål begynte diskusjonen i hjemlandet;

For mange medaljer til Norge! melder både Erna og Dagbladet. Vi må dele med de andre! (Erna sa riktignok LITT for mange og når ble hun sosialdemokrat?).

Nå er det jo de øvrige nasjonene som må sette seg ned og konkludere med hva som gikk feil og hva de skal gjøre for ta igjen Norge.

Jeg mener mye av æren for suksess skal legges til Toppidrettssenteret og samarbeidet med særforbundene. Her er det profesjonalitet og samarbeid på tvers av idrettsgrenene. Dette kan (om ønskelig..) selvfølgelig deles med særforbund i andre land. I tillegg har alle utøvere i Norge god psykologhjelp.

MEN!
Vi kan jo umiddelbart tenke at stakkars de som skal arrangere neste VM! Herregud! Det må jo bli et antiklimaks særlig med TV-inntektene og publikum på arenaene.  
Å neida! Det største TV-markedet for skisport er nemlig Tyskland med 70 mill innbyggere og TV-rettighetene er allerede solgt frem til og med 2025. Og i følge FIS-sjefen fikk de 50% mer for 2025 enn 2017. Publikumstilstrømningen har heller aldri vært et problem sier han. (Og nordmenn kommer vel uansett der det er moro og billige drikkevarer..).

PS! I skrivende stund melder Elena Velbe (russernes trener) at Russland er den moralske vinneren!
Elena grunngir dette med at alle de norske utøverne går på astmamedisin. Jaja!..Dårlig taper ?

Gjennom tv-sendingene og norsk presse og media er det tre utøvere som både har prestert topp sportslig og har imponert meg med svært gode personlig egenskaper, verdier og formuleringer.

Hans Christer Holund  (LYN Ski) vant 5.mila på ski

Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik) vant 2 sølv og en bronse på ski og vant dessuten Tour de Ski i år. Og er Norges blideste uansett resultat!

Jarl Magnus Riiber (Heming) vant gull i kombinert (Det er han som har løpt Nordmarka på langs 20 ganger før sesongen.)

Til slutt: Undertegnede er litt over middels interessert i skisport, primært langrenn.  Men jeg lover at jeg skal tone ned antall ski-innlegg inntil neste store mesterskap.. (Kanskje.). For øvrig skjønner jeg ikke helt det store med gutter og jenter i badeshorts og t-skjorte som sloss om en lærball (Inntil LYN kommer opp i toppserien, klubben er som dere skjønner bedre på ski). 
Det blir også spennende å se og høre når (nei, ikke hvis..) vi bør dele vår kompetanse med de øvrige land knyttet til FIS (Det internasjonale skiforbundet).

Det kan sies veldig mye om det norske publikum med vikinghjelm og noe (mye?) godt i glasset. Men godt humør har de da! Og det har visstnok ikke     kommet mange klager på fyll.

Til slutt: Jeg tror Ole Gunar Solskjær og enkelte skiledere og -trenere har noe til felles: Profesjonalitet og 'bli sett' som tese og at de dermed vil lykkes!.

Og spørsmålet om vi tar (Unnskyld: får) for mange medaljer blir nok en debatt-rysare utover våren.Så da får vi bare la Holmenkollen Skifestival ta sats kommende helg, og håpe at alle tilskuere komme seg hjem i live.


Geir
geirh@getmail.no
Bilder: wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar