mandag 2. mai 2016

MAT


Mat blir mer og mer populært. Vel, mat har vel alltid vært populært og en nødvendighet for å overleve. Men jeg tenker på hvilken plass mat, og for så vidt også drikke som hører til, har i livet vårt i dag. Vi leser og hører om nye mattrender og produkter hele tiden.
På TV er det mat programmer på nesten alle kanaler pluss at det er minst to kanaler som utelukkende sender programmer om mat.

Det er klart at dette gjør noe med matvanene våre. Pizza og taco er etterhvert blitt norske nasjonalretter og hver vår får vi innføring i korrekt kremering av kjøtt på grillen. Barbecue som det heter på norsk. Jeg mener ikke at det er noe galt med dette, tvert i mot. Vi kan trenge noen nye impulser også på mat-fronten. Norske kokker er blant de fremste i verden og hevder seg stadig i internasjonale konkurranser. Det har de ikke blitt ved å være negative til påvirkning utenfra.

Det finnes mye rar mat rundt i verden og kanskje vi skal være glad for at vi har landet på taco som fredags-favoritt og ikke haggis eller Rocky Mountains Oysters, som er friterte testikler av bøffel eller okse. Neppe like populært rundt i de tusen hjem i slutten av uka.


Det er også matretter som består av kombinasjoner som er litt overraskende. I Moss serveres det pølse i vaffel. Det kan høres litt rart ut, men det er egentlig veldig godt. I USA har de en variant av dette, Chicken and Waffles. Det går under betegnelsen «soul food» og serveres på egne restauranter. Vafler er godt og kylling er godt, så hvorfor ikke?


En annen morsom kombinasjon er «Cronut». Dette oppsto i 2013 ved at bakeren Dominique Ansel ville ha et nytt produkt å selge i sitt bakeri i New York. Cronut er en kombinasjon av croissant og donut. Dette produktet slo svært godt an og det var lange køer for å få tak i cronuts de første ukene. Med tanke på amerikaneres sans for usunn mat var det kanskje ikke så rart. Jeg har smakt cronuts og det er faktisk skikkelig godt, men det er en skikkelig kaloribombe.

 
Vi spiser for mye kjøtt sier ekspertene. Hvi det skal være nok mat til alle i verden i fremtiden må vi finne andre kilder til protein. Insekter er løsningen mener de samme ekspertene. Det høres litt skremmende ut, men det er faktisk bort imot to milliarder mennesker i verden som har insekter som en del av sitt kosthold. Så hvorfor ikke vi også? Larver på pizzaen, hamburger laget av mark og maursnacks høres kanskje ekkelt ut, men kan bli fremtiden. Burgeren BigMa(r)c kan bli en slager!

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar