Mat
blir mer og mer populært. Vel, mat har vel alltid vært populært og
en nødvendighet for å overleve. Men jeg
tenker på hvilken plass mat, og for så vidt også drikke som hører
til,
har i livet vårt i dag. Vi leser og hører om nye mattrender og
produkter hele tiden.
På
TV er det mat programmer på
nesten alle kanaler pluss at det er minst
to kanaler som utelukkende
sender programmer om mat.
Det
er klart at dette gjør noe med matvanene våre. Pizza og taco er
etterhvert blitt norske nasjonalretter og hver vår får vi innføring
i korrekt kremering av kjøtt på grillen. Barbecue som det heter på
norsk. Jeg mener ikke at det er noe galt med dette, tvert i mot. Vi
kan trenge
noen nye impulser også på
mat-fronten. Norske kokker er blant de fremste i verden og hevder seg
stadig i internasjonale konkurranser. Det har de ikke blitt ved å
være negative til påvirkning utenfra.
Det
finnes mye rar mat rundt i verden
og kanskje vi skal være glad for at vi har landet på taco som
fredags-favoritt og ikke haggis eller Rocky Mountains
Oysters, som
er friterte testikler av
bøffel eller okse. Neppe like populært rundt i de tusen hjem i
slutten av uka.
Det er også matretter som består av kombinasjoner som er litt overraskende. I Moss serveres det pølse i vaffel. Det kan høres litt rart ut, men det er egentlig veldig godt. I USA har de en variant av dette, Chicken and Waffles. Det går under betegnelsen «soul food» og serveres på egne restauranter. Vafler er godt og kylling er godt, så hvorfor ikke?
En annen morsom kombinasjon er «Cronut». Dette oppsto i 2013 ved at bakeren Dominique Ansel ville ha et nytt produkt å selge i sitt bakeri i New York. Cronut er en kombinasjon av croissant og donut. Dette produktet slo svært godt an og det var lange køer for å få tak i cronuts de første ukene. Med tanke på amerikaneres sans for usunn mat var det kanskje ikke så rart. Jeg har smakt cronuts og det er faktisk skikkelig godt, men det er en skikkelig kaloribombe.
Vi
spiser for mye kjøtt sier ekspertene. Hvi det skal være nok mat til
alle i verden i
fremtiden må
vi finne andre kilder til protein. Insekter er løsningen mener de
samme ekspertene. Det høres litt skremmende ut, men det er faktisk
bort imot to milliarder mennesker i verden som har insekter som en
del av sitt kosthold. Så
hvorfor ikke vi også? Larver
på pizzaen, hamburger laget av mark og maursnacks høres kanskje
ekkelt ut, men kan bli fremtiden. Burgeren
BigMa(r)c
kan
bli en slager!
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar