torsdag 26. mai 2016

Ulykker i hjemmet


Det er farlig å leve, du kan faktisk dø av det. Dette er en sannhet det er vanskelig å vri seg unna. Og det er all grunn til å være forsiktig, de fleste ulykker skjer i hjemmet.
 
Tydeligvis er trangen til mat i sene nattetimer stadig gjenstand for ulykker. Du komme hjem i sene nattetimer i halv- eller hel-fylla og tenker, litt mat hadde vært godt. Du fyrer opp ovnen og putter frossenpizzaen inn, med plasten på selvsagt, for deretter å falle i søvn. Dette er selvsagt helt forkastelig ikke bare fra et kulinarisk synspunkt, men også brannteknisk. Pizzaen tar fyr og du våkner av at brannvesenet slår inn døra. Ikke ditt stolteste øyeblikk, regner jeg med. Oslo Brann og Redning har flere hundre slike utrykninger hvert år.
 
 
 
Dette er et utdrag fra rapporten Alkohol og brann (2013):

47 % av alle som døde i brann hadde alkohol i blodet.
Minimum 54 % av de som omkom i brann med påvist alkohol i blodet, hadde selv forårsaket brannen.
Hele 85 % av de omkomne med alkohol i blodet, var menn, hvorav de fleste var mellom 20 og 50 år.
Det er 70 % flere dødsbranner i helgene med alkoholpåvirkede ofre.
Kilde: Norsk brannvernforening


Avokado er en god og meget sunn grønnsak/frukt. Den ser ganske uskyldig ut, men er også en kilde til mange ulykker i hjemmet. Det er ved bruk av kniv ved fjerning av den store steinen i avokadoen, ulykkene skjer. Første deler du avokadoen, deretter hugger du kniven i steinen og vrir rundt. Og vips er steinen ute. Det ser elegant ut å gjøre det på denne måten, men det er da ulykkene skjer. Det samme hvis man stikker kniven under steinen for å vippe den ut. Det korrekte og tryggeste er å bruke skje for å ta ut steinen. Legevakten har mange tilfeller av det de kaller avokado-relaterte ulykker. Årsaken er vel at meksikansk mat har blitt veldig populært her hos oss og avokado er som kjent en viktig ingrediens i meksikansk mat.

Hjemmet er et sted vi skal føle oss trygge og ulykker som skjer her er en alvorlig sak. Fall i trapper og glatte badegulv er klassikere. Barns omgang med varme gryter, elektriske apparater og kjemikalier er også hyppige årsaker til ulykker. Det er viktig å ta dette på alvor og gjøre tiltak for å få unngå å havne i ulykkesstatistikken. 
 
 
 
 
Jonas Gahr Støre havnet i statistikken over hjemmeulykker da han skadet seg på et strykejern nylig. Dette skjedde visstnok under stryking av skjorter kombinert med fotball på TV. Det er noen som ikke kan gjøre to enkle ting samtidig.
 
 
 
 
 
 
Det er lite som skal til for å unngå ulykker, fortsett å spis nattmat og lag guacamole til fredagstacoen, bare vær forsiktig.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar