Hvorfor er egentlig fårikål så
godt? Det ser ikke godt ut, men den sammenkokte blandingen av fete
kjøttslintrer, illeluktende kål og hel pepper som er i veien når
du tygger er faktisk velsmakende. Men utseende er nok årsaken til at
det ikke er fårikålkiosker rundt om i verden. Folk vil nok heller
ha pølser eller kebab. Fårikål var så populær at den ble valgt
til Norges nasjonale matrett i 1972.
Har dette forandret seg på 44 år? Spiser ungdommen i dag fårikål og vil de holde fanen høyt for fårikålen i fremtiden? Jeg tror ikke det. Fårikål oppsto på slutten av 1800-tallet og det er vel grunn til å tro at dette var en rett som så dagens lys ved et uhell. Noen la avskjæret fra de fine rettene av fårekjøtt i en kjele, kål hadde de jo alltid så de la noen skalker oppi. Litt justering med vann og pepper så var det i boks. Og det var jo enkelt å lage, da. Skru på plata og la det koke noen timer, og den blir etter sigende bedre jo flere ganger den varmes opp. Det er nok årsaken til populariteten.
Hvis
vi skal utnevne en ny
nasjonalrett, hva skulle det være? Japanerne har jo lagt beslag på
sushi, så det kan det ikke bli. Taco
er jo populært, men vi kan jo ikke bare ta det fra meksikanerne.
Skottene har sin haggis og
den vil jo ingen andre ha. Nei,
vi må finne noe som er ekte norsk og som alle liker. Hamburger
og pizza får vi kjøpt over hele landet og det kan jo være godt,
men særlig norsk er det jo ikke.
Tidligere
kunne nasjonalretten vært
noe av den sammenkokte guffa
som lå i grytene i en gjennomsnitts norsk kafe det
meste av dagen og som gikk under navnet lapskaus. Men dette har forandret seg, i dag er maten stort
sett frisk og nylaget på spisestedene rundt i landet.
Kanskje det bør være noe med
fisk eller skalldyr? Det er vi jo gode på sies det. Lutefisk
kanskje, eller rakfisk? Det blir vel kanskje litt spesielt. Sild er
jo en delikatesse, men jeg tror ikke ungdommen i dag spiser mye sild.
Jeg foreslår at brødskiver med
makrell i tomat blir vår nye nasjonale matrett. Det er enkelt å
lage, noe som er viktig og i følge alle kilder er det også sunt. Og
skal vi tro reklamen spises det også av barn og unge med stor glede.
Forøvrig liker jeg fårikål
veldig godt og jeg tror jeg skal ha det til middag snart.
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar