torsdag 6. oktober 2016

Fårikåltid!


Hvorfor er egentlig fårikål så godt? Det ser ikke godt ut, men den sammenkokte blandingen av fete kjøttslintrer, illeluktende kål og hel pepper som er i veien når du tygger er faktisk velsmakende. Men utseende er nok årsaken til at det ikke er fårikålkiosker rundt om i verden. Folk vil nok heller ha pølser eller kebab. Fårikål var så populær at den ble valgt til Norges nasjonale matrett i 1972.


Har dette forandret seg på 44 år? Spiser ungdommen i dag fårikål og vil de holde fanen høyt for fårikålen i fremtiden? Jeg tror ikke det. Fårikål oppsto på slutten av 1800-tallet og det er vel grunn til å tro at dette var en rett som så dagens lys ved et uhell. Noen la avskjæret fra de fine rettene av fårekjøtt i en kjele, kål hadde de jo alltid så de la noen skalker oppi. Litt justering med vann og pepper så var det i boks. Og det var jo enkelt å lage, da. Skru på plata og la det koke noen timer, og den blir etter sigende bedre jo flere ganger den varmes opp. Det er nok årsaken til populariteten.

Hvis vi skal utnevne en ny nasjonalrett, hva skulle det være? Japanerne har jo lagt beslag på sushi, så det kan det ikke bli. Taco er jo populært, men vi kan jo ikke bare ta det fra meksikanerne.
 
 
 
 
 
Skottene har sin haggis og den vil jo ingen andre ha. Nei, vi må finne noe som er ekte norsk og som alle liker. Hamburger og pizza får vi kjøpt over hele landet og det kan jo være godt, men særlig norsk er det jo ikke.

 
Tidligere kunne nasjonalretten vært noe av den sammenkokte guffa som lå i grytene i en gjennomsnitts norsk kafe det meste av dagen og som gikk under navnet lapskaus. Men dette har forandret seg, i dag er maten stort sett frisk og nylaget på spisestedene rundt i landet.

Kanskje det bør være noe med fisk eller skalldyr? Det er vi jo gode på sies det. Lutefisk kanskje, eller rakfisk? Det blir vel kanskje litt spesielt. Sild er jo en delikatesse, men jeg tror ikke ungdommen i dag spiser mye sild.
 

Jeg foreslår at brødskiver med makrell i tomat blir vår nye nasjonale matrett. Det er enkelt å lage, noe som er viktig og i følge alle kilder er det også sunt. Og skal vi tro reklamen spises det også av barn og unge med stor glede.


Forøvrig liker jeg fårikål veldig godt og jeg tror jeg skal ha det til middag snart.

Jens
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar