fredag 21. oktober 2016

HalloweenNå er det snart den tiden igjen. Unger som reker gatelangs i dårlige hjemmelagde kostymer, eller muligens kjøpt på Nille, med krav om godis. En ny og hyggelig tradisjon her i landet som vi selvsagt ønsker velkommen. Jeg lurer på om det blir mange klovner i år? Denne trenden med «Scary Clowns» er helt forkastelig selvsagt, men samtidig litt morsom og fascinerende. Ronald McDonald sliter nok litt for tiden.
 
Jeg har aldri hatt noen sterk mening om klovner, ikke synes jeg de er morsomme og heller ikke særlig skremmende. Men dersom jeg møtte på en klovneskikkelse med skummel sminke en mørk kveld ville jeg nok få hetta. Uansett blir det nok en grøssende og morsom kveld for alle de godterisugne barna. 
Halloween feires 31. oktober og er som kjent en amerikansk tradisjon som stammer fra Irland og er opprinnelig ment å minnes sine døde slektninger.

Her i Norge feirer vi Allehelgensdag. Det foregår på en litt roligere måte, gjerne ved å sette lys på gravene på den første søndagen i november. Den feires på samme dag i katolske land og tidligere var det også en tradisjons med å kle seg ut. Navnet kommer fra All Hollows Eve som betyr Alle Helgeners Aften.

I Mexico feirer de 1. og 2. november, De Dødes Dag (Dia de Muertos). Dette kan høres litt spooky ut, men er en egentlig en hyggelig familiedag. Opprinnelsen for feiringen av De Dødes Dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorene ankom kontinentet. Tidligere var det vanlig å beholde hodeskaller som trofeer og vise dem fram under feiringen.

Det er ikke like makabert i dag. Familiene pynter gravene sine, litt i overkant etter norske forhold med mengder av oransje blomster, bilder og lys. Så inviteres de dødes sjeler med hjem hvor de har dekket bord med mat og drikke som de avdøde var glad i og har et hyggelig måltid. De har i dag hodeskaller av sjokolade i stede for ekte vare. Noen kler seg også ut, skjelettkostymer er populært. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi minnes våre døde på forskjellige måter rundt i verden og at det er litt overlapping av skikker er vel bare naturlig og fint.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar