fredag 28. oktober 2016

Nyheter?


Hva er nytt egentlig? Det er klart at når vi leser eller ser på nyheter er det mye som passerer som nyheter som egentlig ikke er det. Oversvømmelser og jordskjelv, folk på flukt, rabiate statsledere og krig. Trist og leit alt sammen og det er vel ting vi bør vite om, men det er jo ikke noe nytt.
 
 

 

Er det egentlig noe overraskende som skjer? Det er veldig sjelden det dukker opp noe som er nytt eller uventet. Trump trakasserer en gruppe mennesker, Putin bruser med fjøra og det er ufred i Midtøsten. Men nyheter er det egentlig ikke. Hvis du ser på Dagsrevyen og en stor del av sendingen dreier seg om en programleder som har gått av med pensjon eller sluttet av åpenbare årsaker er det egentlig ingen nyhet. Hvorfor må dette formidles til oss i beste sendetid? Hvilke B-kjendiser som går på den røde løperen eller gifter seg er heller ikke høyt oppe på min «need to know» liste.
 
 
 
 

 
 
Kanskje det er en bevisst vinkling av nyhetene for å manipulere oss? Jeg er ikke veldig opptatt av konspirasjoner, men kan det ligge noe bak her. Kan det være i makthavernes interesse å dulle oss inn i en sky av kjendisstoff og «liksomnyheter» for at vi skal holde fred og ikke stille kritiske spørsmål vedrørende styre og stell? Det er gjort før, prinsippet er kjent under begrepet brød og sirkus og er kjent helt fra romertiden og brukt i overført betydning for å kritisere både en stats forsøk på å pasifisere dens borgere, og borgernes egen villighet til å la seg bestikke med overfladiske og dekadente ytelser. Tenk over det, de fleste av oss har nok mat og overflod av materielle ting vi har jobbet hardt for å skaffe oss. Vi blir matet med meningsløse nyhetssaker om ting vi tror vi bryr oss om. De som er lettest påvirkelige av oss tror dette er viktige ting og lar livet sitt kretse rundt dette. Dette er en teknikk som mange regjeringer har praktisert i andre land gjennom historien og det er vel ikke utenkelig at det foregår også i dag. I Norge.
 
Det er grunn til å tro at det er skjulte nettverk som driver sitt spill, borte fra offentlighetens lys. Grensen mellom offisielle myndigheter og hva som kan defineres som organisert kriminalitet er hårfin.

En annen type nyheter er de som formidles av Weekly World News. De har et avslappet forhold til sannheten og legger mer vekt på underholdningsverdien. Akkurat noe for meg, altså. Her er noen overskrifter derfra, i oversatt versjon.

Bill Clinton støtter Trump! Saturn er en stor UFO! Chicago døpes om til Obama City! Studie viser at Halloween godteri gjør barn smartere!

Som dere ser, dette er skikkelige nyheter. Men selvsagt bare oppspinn og tull og tøys og veldig amerikansk. Se selv: http://weeklyworldnews.com/

Og la gå, jeg vil ikke at vi bare skal ha den slags nyheter her hos oss, men jeg vil gjerne ha en bedre nyhetformidling enn vi har i dag. Mer om dette ved en senere anledning.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar