søndag 9. oktober 2016

Knock out x 2

2 "lette" saker i dag som står i hver sin ende av helseskalaen
 
Først litt idrettsnytt fra østfronten.
På en stille høstdag trenger vi nyheter som kan "sprite" oss opp litt. Da er det sjelden at nyhetene fra Putinland svikter.
I følge Aftenposten ble det i forrige uke arrangert et boksestevne i Russland. For så vidt ikke noe spesielt med det, bortsett fra at fjærvektklassen (heter kanskje mygg- ?) besto av gutter ned til åtteårsalderen.
Ok sier du kanskje? Mulig at de yngste kan forsøke seg med maske og hjelm som i Norge? Forskjellen er at smågutta i Russland bokser uten noen beskyttelse overhodet og knockout (slag over snippen) er lov og gir ekstrapoeng! Arrangementet ble overført i den statlige sportskanalen. 2 (eller var det 3?) av sønnene til presidenten i Tsjetsjenia (nær venn av Putin..) vant sine kamper på knockout. Smågutta spydde blod og tenner.
Men det er klart de lærte at liver består av mer enn lek og moro.
 
Dette har riktignok vakt en viss oppsikt i Russland. Men kampsporttrening i Russland har blitt meget populært. Det vil oppdra ungene til disiplin, patriotisme og til å bli gode russiske soldater.
Ja da så! "The noble art of self defense".
 
Så over til Skavlan
Nei, ikke han med skriveblokken han kaster fra seg hver fredag kveld på NRK. Jeg snakker om broder Jørgen, som jeg har mye mer sansen for! Han er lege og snakket "rett fra levra" om "syke nordmenn" i Dagbladets Magasinet denne uka.
 
 Er det rart at uttrykket "helt sykt" har blitt gjenganger i norsk dagligtale, iallfall blant de under 40. Vi er en gjeng med slappe, bortskjemte sjuklinger som snart må holde senga hele uka fordi vi er sååå dårlige!
Jørgen Skavlan sier "Vi er et folk som lever av og med medisiner og er europa-mestere i sykemeldinger!"
Dette begynner i småskolen og øker oppover i årsklassene til det kulminerer omtrent når pensjonsalderen nærmer seg. Da, omsider, skjønner vi at det egentlig er en gave å være frisk og få delta i arbeidslivet. Å få lov til å arbeide er en gave! Ikke et nødvending onde!
Som jeg vel har skrevet om før; svært mange skoleelever tar nå kjøretimer i skoletiden. Og foreldrene skjønner ikke at de unge, håpefulle deretter går på skolen kun når de syntes fagene er interessante. De mener de nærmest har en kvote på fraværsdager. Det er klart det er tøft å gå på skolen i 5 - fem dager sammenhengende uten fridager. Denne holdningen tar de med seg inn i arbeidslivet! Og er jeg litt snufsete en dag blir jeg hjemme. Vi har dobbelt så høyt sykefravær som Sverige  og Danmark! Skal vi kanskje vurdere en holdningsendring? Trenger vi en smell for å skjønne at vi må skjerpe oss?
Som Ole Paus sier; "Vi har alt og det er også alt vi har!"
Skavlan sier vi har kommet for langt når vi har sukkerfrie barnehager og bursdager. Selvfølgelig skal vi ta hensyn til de som allergiske og syke, men det er mindretallet! De aller fleste tåler faktisk sukker!
Det blir så ekstremt at vi ikke er friske hvis vi ikke føler vi feiler noe! Velferds-Norge har slukt oss!

Til slutt en liten kopling til det første avsnittet over. Smågutta som har deltatt i boksekonkurransen og tapt mener jeg har en gyldig grunn til fravær iallfall første skoledag etter boksekampen...

Ha en fortreffelig uke. I eller utenfor arbeidslivet. Men er du litt pjusk i dag går du på jobb, ikke sant?


Geir
geirh@getmail.no


Kilder: Aftenposten, Dagbladets Magasinet


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar