fredag 9. desember 2016

Falske nyheter


Jeg liker å følge med på nyhetene. Det viser seg imidlertid at det lønner seg å være litt forsiktig og kritisk til hva vi tar inn av nyheter. Vi må være litt skeptiske til hva vi tror på, det kryr av falske nyheter. Nettsider dukker opp med et innhold som er laget med det formål å svindle oss, spre propaganda og drive desinformasjon.

Det blir antydet at oppdiktede nyheter på sosiale medier kan ha påvirket presidentvalget i USA. «Nyheten» om at Paven støttet Trump og at Clinton var involvert i salg av våpen til IS kan ha påvirket valgresultatet.
Det viser seg faktisk at over 100 nettsider som omhandlet positive nyheter om Trump var laget av ungdommer i byen Veles i Makedonia. De fikk mange treff og tjente penger på dette. Det er jo det det dreier seg om, mange klikk og dermed reklamekroner.
 
 

 
Det er lett å tro på falske nyheter, veldig ofte omhandler det ting du gjerne vil tro på. Det er ikke bare «nyheter» som kan forandre et valg, men også gladnyheter og feelgood-saker vi gjerne vil tro på og lese om. En klassiker er jo den om den siste forskningen som viser at noen glass rødvin daglig er sunt. Den vil vi lese om og om igjen.

Falske nyheter som er laget for å spre feilinformasjon og til svindel er ikke særlig bra, men de morsomme falske nyhetene har jeg litt sans for. Her er noen eksempler.

På et intensivavdelingen på et sykehus var det ofte dødsfall i samme seng, søndag formiddag klokken 11.00. uansett pasientenes tilstand. Legene på sykehuset skjønte ikke noe av dette og trodde det kunne være noe overnaturlig. For å løse mysteriet fikk de hjelp av eksperter fra nær og fjern. Neste søndag når klokken nærmet seg 11.00 sto leger og pleiere klar og ventet, nervøse og spente. Når klokken var 11.00 kom Pookie Johnson, vaktmesterassistenten som bare jobbet søndag, inn. Han tok ut kontakten til maskinen som holdt pasienten i live og plugget inn støvsugeren. Mysteriet var løst.
 
 

Etter oljesølet fra Exxon Valdez var den gjennomsnittlige prisen for å få en sel tilbake til naturen 80.000 dollar. Da to av de mest kostbare selene skulle tilbakesettes var det en liten seremoni med mange mennesker tilstede. Et minutt senere, med god utsikt for alle de fremmøtte, kom en spekkhogger og spiste begge selene.

To dyrevern forkjempere møtte opp ved et stort slaktehus i Bonn for å protestere mot grusomhetene ved slaktingen. Plutselig kom to tusen griser seg løs gjennom et ødelagt gjerde og trampet i hjel dyrevernerne.

Dette er eksempler på morsomme, falske nyheter. Litt makabre kanskje, men heldigvis bare bløff.
 
Jens



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar