onsdag 28. desember 2016

ROMJUL


Nå er julehøytiden snart bak oss og etter alt førjulsstyret er vi inne i de hyggelige romjulsdagene. Har du fått de tingene du ønsket deg? Eller er du blant de som står du i kø for å bytte skuffende gaver eller kjøpe på salg noe som du savnet under treet.
Jeg regner med at dere også har faste rutiner dere må gjennom. Heldigvis er det ikke så mye julebord lenger, men noen hyggelige tradisjoner er det fortsatt. Lutefisk, akevitt, pinnekjøtt, akevitt, ribbe, juleøl og akevitt, sylte og lefse, akevitt, kalkun etc. Vi har alle våre ønsker når det gjelder mat og drikke i forbindelse med julen og de kan vi ikke unnvære.
 
 
 
 
 
 
 

Og selvsagt er TV-programmene de vanlige, grevinnen og hovmesteren, Mikke Mus og Donald Duck. Og alle Olsenbanden filmene, Politiskolen og Harry Potter selvsagt. På radioen har det vært Julekveldsvisa, O helga natt og Julekveld i skogen. Vi vil jo ikke være uten.

Nå er det tid for julebukk. En god gammel tradisjon som kanskje har gått litt i glemmeboken. Det er svært mange år siden jeg selv gikk julebukk og det er også mange år siden jeg sist hadde besøk av noen.

Ordet julebukk ble opprinnelig brukt om en geitebukk som ble slaktet til jul som et tegn på fruktbarhet og et godt år. Det blir også brukt om en halmbukk som i dag brukes som julepynt. Julebukk betegner også i folketradisjonen en person som kledde seg ut, gjerne med en lodden fell og bukkemaske, og tagg mat og drikke i romjula. De opptrådte gjerne litt skremmende. Dette har tradisjoner tilbake i midddelalderen. I dag er det mest barn som kler seg ut og synger julesanger for å få godteri belønning. Jeg håper dere får besøk av julebukker i år.
 
 

Det nærmer seg nyttårsaften. For de fleste er dette en dag som er forbundet med fest og moro uten det preget av høytid som julen har. Håper dere får det hyggelig, men husk at 1. nyttårsdag kan være tøff!

Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar