fredag 16. desember 2016

Noen tanker rundt idrett og doping.


Nå er vintersporten godt i gang og for Norges del har det gått rimelig bra i flere idretter, på tross av det som kan kalles en tøff start på sesongen for enkelte grener. Dopingtatte utøvere og alt styret rundt det, er ingen bra måte å starte sesongen på. Neida, jeg vet ikke om de er skyldige eller ikke, men de har jo helt klart gjort noe de ikke skulle ha gjort. Og hva tror vi egentlig om krokodilletårene som spres over TV-skjermen? At Johaug feller tårer når hun blir tatt forstår vi jo, men det får jo være grenser. Gråt hun fordi hun ble tatt eller fordi hun hadde dummet seg ut? Saken med Johnsrud Sundby gikk litt roligere for seg og er så vidt jeg har forstått mindre alvorlig. Men han følte vel at han måtte bidra med noen tårer han også, etter sesongen første seier.
 
Idrettsstjernene er helter for mange av oss og når de faller ned fra pidestallen er det mange som tar det tungt. Men nå er det sånn med idrettsstjerner at når noen forsvinner, dukker det alltid opp nye.



Jeg følger litt med på idrett, og ser løp og renn på TV når det passer og leser aviser. Jeg påstår ikke at jeg er noen ekspert, men en ting har jeg skjønt: det er ikke synd på toppidrettsutøvere.
 
De holder på med det de ønsker og ja, det har blitt yrket deres og de beste kan bygge hele fremtiden sin på noen gode sesonger. Fair enough. Mange av de som konkurrerer på toppnivå har forsaket mye for å komme dit de er. Trening i stedet for lek i barndommen og de fleste har også måttet ofre utdannelse og et ellers normalt liv. Noen har ekstreme talenter og fysiske forutsetninger for å lykkes, andre er produkter av hard trening.
 

Det er klart at det kan virke håpløst for en utøver å legge ned så mye treningsarbeid og enda ikke nå helt opp på pallen. Og at det da kan være fristende å ta noen ulovlige kjemiske snarveier er jo nesten forstålig, i hvert fall menneskelig. Men som kjent er det jo bare utøvere fra andre nasjoner som driver med den slags.


Men kanskje de som gjerne uttaler seg på vegne av norsk idrett kunne tenke på at noen av utlendingene som blir tatt muligens også har «glemt å lese på pakningen» eller «ikke visste» om de nye reglene?

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar