onsdag 7. februar 2018

Fimbulvinter

Det er ganske kaldt om dagen, gitt. Joda, været angår oss alle hver dag og blir dermed aldri uaktuelt som samtaleemne. Enten det er for varmt, vått eller kaldt. Akkurat nå er det kulda vi er opptatt av.


Og kaldt er det og har vært en periode. Ikke så ille her hos meg, jeg har ikke lest av mer enn -9,8 grader på måleren min. Men når det ligger på det nivået over flere dager, er det i grunn nok. Vi som bor på Østlandet skal jo ikke klage, det er Troms og Finnmark det er skikkelig kaldt. 28. januar i 1999 ble det målt 51,2 grader i Karasjok. Da snakker vi kulde.

Kvikksølv kan ikke vise temperaturer under -38,83 grader så der det forventes lavere temperaturer utstyres målestasjonene med spesielle termometer med spritløsning.

Det kan være kaldt her på Østlandet også, på steder som Tynset og Drevsjø er det målt lavere enn -40 grader.

Det kaldeste bebodde stedet i verden er Landsbyen Ojmjakon i nordøstlige Russland. Der er det målt -71,2. Kanskje vi ikke har så mye å klage på når alt kommer til alt.


Når det er kalt ute er det godt å komme inn i varmen og det er selvsagt fristende å fyre litt ekstra. Men nei, det skal vi ikke gjøre sier Folkehelseinstituttet, innetemperaturen bør ikke overstige 22 grader. Blir det for varmt går det ut over luftkvaliteten og det kan gi hodepine og konsentrasjonsvansker, blant annet. Lavere temperatur og mer klær anbefales, for helsa sin skyld.

Det varmeste stedet i verden er visstnok den iranske byen Bandar Mahshahr hvor det er målt opptil 73 varmegrader. Til sammenligning er det Nesbyen som innehar den norske rekorden med 35,6 grader satt i 1970.


Selv om vi kanskje ikke får det like varmt til sommeren, er jeg sikker på at været kommer til å være et populært samtaleemne også i månedene som kommer.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar