onsdag 21. februar 2018

Ny mat 2


FN og andre organer ymter frempå om at vi må endre kostholdet vårt. Vel, de blander seg ikke opp i hva vi spiser i dag, men mer om hvor vi skal finne viktige proteinkilder i fremtiden. Det er svært skadelig for klimaet å produsere kjøtt på den tradisjonelle måten for å mette en stadig økende befolkning.


Svaret på dette er enkelt, i fremtiden skal vi spise larver og insekter! Ja, du gleder deg du også? Årsaken er at ved å produsere mat på tradisjonelt vis produserer vi samtidig store mengder drivhusgasser som er skadelige for miljøet vårt, altså kloden vår.

Dette høres vel ikke umiddelbart særlig fristende ut, jeg synes ikke det. Men vi har jo sett TV-programmer fra fjerne himmelstrøk og fremmede kulturer, hvor det kommer frem at en stor del av kostholdet til noen folkeslag består av det de fleste av oss karakteriserer som ekle kryp. Og det forteller oss jo en ting, det er ikke farlig å spise dette. Men det vil jo helt klart kreve litt tilvenning. Jeg har spist sjokoladetrukket gresshoppe, det smakte som litt sprø sjokolade.


Når det gjelder næringsinnholdet er det ingen tvil, insekter og larver er rike på protein blant annet. Dette får vi i dag i oss stort sett gjennom kjøtt. Og smaken skal være fullt på høyde med «vanlig» mat, hvis det blir tilberedt på den rette måten.

Når sant skal sies så får vi i oss endel insekter og andre kryp i dag også uten at vi merker det. Det er faktisk ikke til å unngå sier ekspertene. Det er kålormer i kålen, biller i syltetøyet midd i melet blant annet. Vi  kjøper mer og mer økologisk dyrket frukt og grønnsaker, det betyr at de ikke er sprøytet med skadelig midler og dermed er sjansen stor for at det følger med noen kryp.


Jeg tror dette er noe vi bare må venne oss til, vil vi ta vare på miljøet må vi akseptere noen forandringer. Jeg lurer på hvilken produsent som kommer først med insekt-pizza? Blir det Grandiosa med larver eller Big One med biller? Vi må nok bare venne oss til det.

JensIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar