søndag 1. mars 2020

Den siste oljen?

EkofiskI 1967 kom det første oljefunnet på norsk sokkel

Da begynte oljealderen og vi følte oss umiddelbart som svært rike alle sammen. Og vi vet jo at våre naboland og verden ellers oppfattet oss som oljesjeiker. Misunnelsen er stor i resten av verden og kanskje mest fra våre naboland. 
Vi har fått både melk, honning og pæng på bok,. Men nå har både offentlige myndigheter og 'folket' begynt å diskutere når vi skal tappe den siste oljen,. Både naturvernhensyn og lønnsomhet gjør at vi tydeligvis skal tenkte oss om. Og fjorden er vel heller ikke en Sareptas krukke?

Jeg har overhodet ikke kompetanse til å vurdere om hvorvidt det er lønnsomt å fortsette å tappe olje, men før eller siden må vi jo si stopp. Og det diskuteres nå både i Stortinget, miljøvernorganisasjoner og blant folk flest. 

Det som er mer spennende er jo å diskutere hvordan vi skal klare å erstatte disse enorme inntektene. Litt flåsete kan vi jo si at vi er blitt et folk av bortskjemte nordmenn som vil jobbe minst mulig, ta langhelg fra torsdag til og med mandag, og likevel bli lønnet som om vi jobber dobbelt skift. 

Vi kan jo heller ikke klippe håret på hverandre. Og oljefondet tar vel slutt en gang.Skal vi tippe at den siste oljedråpen på norsk sokkel blir tappet i 2050?  Da har vi 30 år til å forberede hvordan vi skal erstatte inntektstapet. Eller kanskje skal vi allerede nå bli litt mer nøysomme og jobbe litt mer? Ække fali' det!

Den som har lever får se!


Geir
Geirh@getmail.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar