Våren
og påsken kommer samtidig også i år. Noen av oss setter pris på at snøen
forvinner og det går mot varmere tider. Mens andre synes vinteren er topp og
reiser til fjells for å tøye vinteren lengst mulig. I mange år tilhørt jeg
sistnevnte kategori, men jeg har blitt klokere med alderen og foretrekker nå
vår og varme. Jeg skal imidlertid ikke underslå at jeg har hatt mange fine
påsker på fjellet.
Påsken
feires til minne om Jesus lidelse død og oppstandelse, men påsken er også en
gammel hedensk vårfest.
La oss
se på noen påsketradisjoner. Maten er viktig. Lammet er et gammelt påskesymbol
og var opprinnelig en offergave. De færreste av oss tar vel bryet med å slakte
lammet selv, det blir litt mye søl og kan merke sarte barnesinn for livet. Vi kjøper
det på tilbud i butikken og behandler det med hvitløk, rosmarin og salt og
pepper. Deretter steker vi det på 130 grader til kjernetemperaturen er 60-65
grader.
Egg
hører påsken til og er tradisjonelt et symbol på nytt liv. Vi spiser mye egg i
påsken, hele 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene og noen blir
dekorert. Tradisjonen med påskeharen kommer fra Tyskland og var opprinnelig et
fruktbarhetssymbol. I dag er påskeharen som kommer med sjokoladeegg et produkt
av sjokoladefabrikantenes markedsføring. Påskeharen er påskesymbol rundt i
verden mens det i Norden er påskekyllinger som dominerer. Kyllingen som hakker
seg ut av egget symboliserer Jesus oppstandelse og nytt liv.
Tradisjonelt
spiser vi marsipan i høytidene, så også i påsken. Store egg av papp eller plast
fylt med godis, deriblant marsipanfigurer formet som kyllinger, egg eller harer
hører med.
Skiturer
hører påsken til. Legge i vei innover fjellet på råtten snø med ski som
kladder. Dette er toppen av lykke for mange. Høydepunktene på turen er pauser i
solhellinger med appelsiner og Kvikk Lunsj. En fin brunfarge er noe alle ønsker
å komme hjem med etter påskeferien og skiturer motsols er effektivt i så måte.
Det er for så vidt GT i solveggen også. Påskeskirenn er også populært, ofte med
kostymer og innlagte øvelser.
Med
all denne gode maten og de hyggelige aktivitetene vi fyller påsken med, trenger
vi en motvekt. Da vil vi ha mord og grusomme hendelser i form av kriminalserier
på TV og i radio og ikke minst kriminalromaner. Påskekrim er et norsk fenomen
som stammer fra 1920 tallet. Det har vært mange favoritter gjennom årene med
Sherlock Holmes og Hercule Poirot og disse er fortsatt populære. De senere
årene har det kommet mange norske forfattere av kriminallitteratur som har
oppnådd stor popularitet. Selv synes jeg norske kriminalromaner er like alle
sammen og foretrekker den amerikanske varianten. Jeg kan anbefale bøkene til
Harlan Coben og gjerne de svenske bøkene til Sjöwall & Wahlöö fra 70-tallet.
Dette
var noen påsketradisjoner. Jeg har tatt utgangspunkt i en del av de tingene jeg
forbinder med påsken, dere ville kanskje ha tatt frem andre ting.
Uansett, GOD PÅSKE alle sammen!
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar