torsdag 17. mars 2016

Påske

Våren og påsken kommer samtidig også i år. Noen av oss setter pris på at snøen forvinner og det går mot varmere tider. Mens andre synes vinteren er topp og reiser til fjells for å tøye vinteren lengst mulig. I mange år tilhørt jeg sistnevnte kategori, men jeg har blitt klokere med alderen og foretrekker nå vår og varme. Jeg skal imidlertid ikke underslå at jeg har hatt mange fine påsker på fjellet.
Påsken feires til minne om Jesus lidelse død og oppstandelse, men påsken er også en gammel hedensk vårfest.

La oss se på noen påsketradisjoner. Maten er viktig. Lammet er et gammelt påskesymbol og var opprinnelig en offergave. De færreste av oss tar vel bryet med å slakte lammet selv, det blir litt mye søl og kan merke sarte barnesinn for livet. Vi kjøper det på tilbud i butikken og behandler det med hvitløk, rosmarin og salt og pepper. Deretter steker vi det på 130 grader til kjernetemperaturen er 60-65 grader.

Egg hører påsken til og er tradisjonelt et symbol på nytt liv. Vi spiser mye egg i påsken, hele 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene og noen blir dekorert. Tradisjonen med påskeharen kommer fra Tyskland og var opprinnelig et fruktbarhetssymbol. I dag er påskeharen som kommer med sjokoladeegg et produkt av sjokoladefabrikantenes markedsføring. Påskeharen er påskesymbol rundt i verden mens det i Norden er påskekyllinger som dominerer. Kyllingen som hakker seg ut av egget symboliserer Jesus oppstandelse og nytt liv.
Tradisjonelt spiser vi marsipan i høytidene, så også i påsken. Store egg av papp eller plast fylt med godis, deriblant marsipanfigurer formet som kyllinger, egg eller harer hører med.
Skiturer hører påsken til. Legge i vei innover fjellet på råtten snø med ski som kladder. Dette er toppen av lykke for mange. Høydepunktene på turen er pauser i solhellinger med appelsiner og Kvikk Lunsj. En fin brunfarge er noe alle ønsker å komme hjem med etter påskeferien og skiturer motsols er effektivt i så måte. Det er for så vidt GT i solveggen også. Påskeskirenn er også populært, ofte med kostymer og innlagte øvelser.


Med all denne gode maten og de hyggelige aktivitetene vi fyller påsken med, trenger vi en motvekt. Da vil vi ha mord og grusomme hendelser i form av kriminalserier på TV og i radio og ikke minst kriminalromaner. Påskekrim er et norsk fenomen som stammer fra 1920 tallet. Det har vært mange favoritter gjennom årene med Sherlock Holmes og Hercule Poirot og disse er fortsatt populære. De senere årene har det kommet mange norske forfattere av kriminallitteratur som har oppnådd stor popularitet. Selv synes jeg norske kriminalromaner er like alle sammen og foretrekker den amerikanske varianten. Jeg kan anbefale bøkene til Harlan Coben og gjerne de svenske bøkene til Sjöwall & Wahlöö fra 70-tallet.

Dette var noen påsketradisjoner. Jeg har tatt utgangspunkt i en del av de tingene jeg forbinder med påsken, dere ville kanskje ha tatt frem andre ting.
Uansett, GOD PÅSKE alle sammen!

Jens

                                                                                         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar