torsdag 7. april 2016

Et sunt liv

Det er viktigere enn noensinne å være sunn og frisk og gi et inntrykk av at man bryr seg om kosthold og helse. At det er viktig å være frisk, det skjønner vi og det vil vi gjerne være alle sammen. Det er ikke noe vi kan bestemme oss for, arv og gener og mange ting spiller inn. Men vi kan allikevel gjøre noe for helsen vår.


Kostholdet er viktig. Vi blir bombardert i media med tips om kosthold og hva vi skal spise og ikke minst hva vi ikke skal spise. Tabloidpressen viser til ”nye” forskningsrapporter; rødvin er sunt! Uken etter så er det ikke det. Det samme gjelder mørk sjokolade, sunt/usunt. Nye trender og rare dietter. Det er ikke lett å forholde seg til dette.


En av de nyeste greiene nå er Kombucha. En drikk laget av te og sukker, tilsatt en bakteriekultur på samme måte som yoghurt og surdeig. Deretter blir svineriet satt til fermentering eller gjæring noen dager. Kjøles ned og drikkes. Skal visstnok være veldig sunt og bra for helsen, men dette er selvsagt ikke dokumentert.

Japansk vannterapi er en annen måte å oppnå, om ikke evig så i alle fall et langt liv. Drikke visse mengder vann på en bestemt måte skal forebygge blant annet hjerteproblemer, gikt og diabetes. Så alle dere som har vannflasken innen rekkevidde hele dagen, gjør det altså feil.

Frø, som tidligere stor sett har vært for fugler og gnagere, har noe tid vært populære i kostholdssammenheng. Chiafrø kommer fra nord Amerika og har blitt dyrket i Mexico i flere hundre år. Chia inneholder blant annet omega 3 og 6 og antioksidanter. Quinoa er et frø som kommer fra Andesfjellene og inneholder blant annet mye protein og kalsium.

Chiafrø  

Mye rart å forholde seg til hva kosthold angår altså, og sikkert veldig slitsomt å holde seg oppdatert på den siste hipstertrenden. Hva blir det neste? Kanskje vi skal beite på jordet eller slikke duggen av parkerte biler, hvem vet? Ekspertene anbefaler vel et variert kosthold uten å overdrive i noen retning og det tror jeg på. En bra miks av vitaminer og mineraler, proteiner og fett er nok det beste for å holde seg i form.

Og husk at det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk.

Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar