onsdag 13. april 2016

Lyden av våren

Det er mye vi forbinder med våren, mange selvsagte ting. Snøen trekker seg tilbake og avdekker vissent gress og gammel hundemøkk, fuglene synger og gjør seg til for hverandre og plantene presser seg opp gjennom restene etter vinteren. Og så mange lukter det er om våren.


Det er også mange lyder som hører våren til. Noen er positive og bringer gode assosiasjoner. Andre er bare bråkete og kan lett skape irritasjon.

Barn som leker er selvsagt en positiv lyd. Når de kan løpe rundt uten vinterklær er det omtrent som når kalvene slippes ut på jordet etter vinteren, full fart. Og hvis de har en trampoline til disposisjon er det ikke grenser for moro. Når sant skal sies blir jeg fortere lei trampolinen enn det barna blir. Lyden blir noe slitsom når det drar seg utover sommeren.

Lyden av dekk som byttes er også en positiv lyd. Klirring av verktøy og dekk som velter med et smell bærer bud om varmere tider uten snø og is. I samme kategori er klargjøring av sykler for sesongen. De første motorsyklene kommer også ut fra vinteropplag og bringer med seg mye lyd. Jeg kjører ikke motorsykkel selv, men det er litt tøft. Bare hør på ”2-4-6-8 Motorway” med Tom Robinson Band. Det er fin lyd!
www.youtube.com/watch?v=ar_saHB60qU

Jeg har en nabo som samler på ved. Det virker i vertfall sånn. Kappsagen går sent og tidlig og veden hoper seg opp. Jeg skjønner dette med å samle på årgangsvin, men at årgangsved er like attraktivt visste jeg ikke. Jeg tror vel at når veden først er tørr, blir den nok ikke bedre.


Du kan kjøpe mange fine maskiner og verktøy til bruk i hagen på hagesentre og på Felleskjøpet. Mange av disse har en tendens til å støye. Løvblåsere for eksempel, konstruert for å flytte løv fra en side av haven til den andre. Det var dette man brukte løvriver til i gamle dager, det var både støyfritt og effektivt. Gressklippere, hekksakser og kantklippere er også gode eksempler på apparater velegnet til å spolere søndag morgener og gode naboskap. Men selvsagt, brukt på en fornuftig måte er de gode hjelpemidler i hagestellet.

Snart kommer russebilene med sine lyder også, men det varer bare et par uker så det er ikke noe å bry seg om.

Ja våren er en fantastisk tid, dere! Ikke la litt bråk og styr ødelegge den for dere.

Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar