lørdag 16. april 2016

God sommer da dere!


Joda! 14. april er første sommerdagen! Og i dag er det allerede 16.!Det har du vel fått med deg? Så på med shortsen eller bikinien og hopp i sjøen! Undertegnede har allerede vært flere ganger i villvannet (salt). Lundefuglen kommer denne dagen tilbake til fjellet sitt på Vestlandet. Hvordan i all verden vet han/hun at nå må vi reise nordover?

Nu vel! Vi har viktigere saker som må kommenteres:Vei i vellinga!
I verdens rikeste land bruker vi millioner som fulle sjømenn:
  • 250 mill. rett i dass. 4-felts utbygging på E 18 Vinterbro - Ski må settes på vent på grunn av uenigheter om nytt kryss. Et annet spørsmål er; hvor langt er et kryss? 3 km?
  • 50 mill. E6 forbi/gjennom Ringebu er forsinket i 3 år. Fordi lokalbefolkningen forlanger at E6 skal gå gjennom sentrum.
  • 100 mill.  E18 Østfold - Ørje. "På vent" fordi myndighetene ikke blir enige om lokal plassering av veien.
  • 300 mill. Foreløpig utredning av ny "stamvei" mellom øst og vest. Påbegynt i 2010 og neppe ferdig før 2030. Fordi? Ja, du skjønner? Fylkene og kommunene blir ikke enige med Vegvesenet (Statens vegvesen).
Og drar vi på noen andre småprosjekter som "skyves på", har vi en mrd (milliard) som går rett i toalettet! Er årsaken misforstått lokaldemokrati, har vi for mye penger i landet eller er det beslutningsvegring når spaden skal settes i jorda?

Må det en krig til for at vi skal skjønne alvoret eller kanskje vi bare litt forsiktig kan skule litt over grensen til de blågule?

Jeg har nevnt det før her på bloggen, men det er ikke verre enn at vi kanskje kan lære litt? I Sverige legges en vei mellom 2 byer den korteste veien. Det er alltid en rett linje! I Norge hvor vi har vedtatt at det skal bo folk på hver fjelltopp og hver øy på kysten krever jo sin egen lille veistubb.. Som igjen betyr at hovedveier må (?) svinge innom.

Ref. E6 gjennom Ringebu. Eller kanskje det hadde holdt med bare en lokal kommunevei?

Til slutt i dag litt fra dyreriket, nemlig fra oppdrettsnæringen.
Oppdrettsgiganten Marine Harvest (Jon Fredriksen) miljø-sertifiserer sine egne anlegg. Ikke noe vondt om Freddy, men når han får godkjent at fisk rømmer (10% er ok..) og ubegrenset bruk av lusemiddelet hydrogenperoksid kan man kanskje stille et spørsmål? I en merd med 50.000 fisk betyr det at 5000 fisk rømmer. Og så dukker det overraskende nok opp en og annen oppdrettslaks i norske lakseelver gitt! Dette hadde ikke blitt godkjent i Sør-Norge, men WWF (World Wildlife Fund) får 1 mill. hvert år av Marine Harvest. Så da så!


Geir
geirh@getmail.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar