tirsdag 9. januar 2018

Lineær-TV

Hvis du ikke vet hva lineær-TV er, er du høyst sannsynlig godt voksen (gammel). Hvis du føler at du må sette deg i sofaen og skru på TV for nå begynner Dagsrevyen, da ser du på lineær-TV.
Tradisjonell kringkasting etter et
oppsatt program er gammeldags og
kalles gamlis-TV i fagkretser.
Måten vi har sett på TV i alle år,
holder altså ikke lenger.
Det finnes smartere måter.

Stikkordet her er strømming (ikke den lille sildefisken som finnes i Østersjøen). Strømming eller streaming betegner den prosessen det er å overføre bilder eller lyd digitalt fra en kilde til en mottaker. Det tekniske skal jeg ikke gå inn på, men det betyr at vi bli mindre avhengige av å sette oss foran TV-skjermen. Vi kan selv bestemme når og ikke minst hvor vi vil se det ønskede programmet. Ikke trenger vi en stor flatskjerm heller, mobiltelefon eller nettbrett holder lenge. Tall fra TNS Gallup viser at de mellom 12 og 19 år ser 81 minutter lineær-TV hver dag mens de over 60 ser 269 minutter. Dette viser klart hvilken vei utviklingen går.


Lineær-TV betraktes ikke lenger som relevant, vi er ikke lenger så interessert i at TV-kanalene skal fortelles oss hva vi skal se på til hvilken tid. Vi merker også at det har blitt mange fler repriser enn tidligere. Oftere og oftere ser vi på NRK nyhetene at de sier litt om en sak, men ber oss gå inn på NRK.no hvis vi vil vite mer. Da forstår vi jo at ting er i forandring og de har innsett at de taper terreng. De vil ha oss over på ny vaner.

Det er klart at sendinger fra idrettsarrangementer og aktuelle begivenheter vil jeg nok helst ha direkte, men mange program kan nok med hell flyttes på til et tidspunkt det passer bedre. En positiv utvikling synes jeg.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar