tirsdag 1. mai 2018

Her er bønda i fra by'n!


Neida! Men på bildet over er 4 eksemplarer av det norske husdyret SAU som er på vei til byen. Ikke for å gjøre seg fete, men for legge seg på fryselager i påvente av bedre tider.

I følge Dagens Næringsliv ligger det nå 3000 tonn lammekjøtt på fryselager!

3000 - tre tusen tonn!  Det er ganske mye kjøtt det. Og da er ikke de litt eldre sauene tatt med. Hvordan er det mulig at vi i Norge ikke har kontroll over produksjonen av sauekjøtt, men lar det skure og gå!
Nortura er ansvarlig for skrottene og dumper sauekjøtt til Afganistan tilnærmet gratis! 

Ikke et vondt ord om sauebøndene. De driver godkjent produksjon av sauekjøtt. Men det kan da ikke være god distrikts- og landbrukspolitikk at vi for enhver pris skal opprettholde saueholdet her i landet uansett hvor stort behov vi har for sauekjøtt? Det er garantert ikke lønnsomt å eksportere sauekjøtt! Og da må vi jo si at nok er nok!

Tørr vi ikke ta diskusjonen om riktig og lønnsom næringsvirksomhet i distriktene? Må vi opprettholde primærnæringen koste hva det koste vil? Må vi for enhver pris unngå at bygdene gror igjen?

Distrikts- og landbrukspolitikk er hete temaer både på Stortinget og i kommuneforvaltningene. Men skjer det noe radikalt og effektivt?  Er temaet så følsomt at vi feier det under teppet eller "håper det går over imorgen?"

Det er faktisk bedre at vi utnytter naturressursene til turisme og at staten finansierer og tilrettelegger opphold for barn, ungdom, eldre og vanskeligstilte slik at kommunene likevel unngår at utmark gror igjen.
Skole- eller klassetur i Norge med kombi av landbruks- og skogsdrift (melking og traktorkjøring..) samt litt fart som rafting i nærmeste elvestryk kan da være like spennende som "historie-tur" til Polen?

Det jeg ikke helt skjønner er hvorfor våre politikere ikke klarer å tenke litt utenfor boksen av og til!
Det kunne jo til og med være at det da hadde vært plass til noen lam som by-ungene  kunne kost med.

Geir
geirh@getmail.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar