tirsdag 13. september 2016

Amerikansk valgkamp


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg synes valgkampen i Amerikas forende stater er morsom å følge med på. Kanskje det er noe med stemningen rundt valgmøtene som gjør det, med fargerike plakater med slagord og ballonger og tilrop. Noe vi ikke har så mye av her hjemme og det er kanskje like bra, jeg tror ikke den uformelle og litt heseblesende stilen ville passe for Gahr Støre eller Skei Grande.

 
Jeg håper Donald Trump vinner valget, han vil bli en bra president. Det har vært mye snakk om tilhengerne til Trump og hvem som stemmer på ham. Hillary Clinton har stemplet halvparten av Trumps velgere som rasister, homofober og fremmedfiendtlige, noe hun har måttet beklage i etterkant. Men det sier noe om klimaet i valgkampen. Og når sant skal sies har vi sett en del spesielle karakterer bli intervjuet utenfor valgkamplokalene til Trump, men USA er stort land med alle slags mennesker. Trumps litt utradisjonelle valgkamp er rettet inn mot andre velgere enn de som de etablerte senatorene og politikerne i Washington retter seg mot, og det har slått an i andre områder. Vi er vel i ferd med å se en litt annen Trump nå når valget nærmer seg enn i starten av valgkampen. Han fremstår som mer ansvarlig og statsmannaktig. Og det dreier seg jo mye om å ha med seg de rette folkene i de viktigste posisjonene. Kritikken mot Trump har tidvis vært sterk internt i det republikanske partiet, men dette har blitt mer moderat ettersom valget nærmer seg. Det er nok mange som ønsker å posisjonere seg med tanke på stillinger i en eventuell Trump-administrasjon.
 
Hillary Clinton møter mye motbør både i media og blant demokratiske velgere. Hennes spesielle og lite sjarmerende stil og bråket rundt e-mail tabbene under hennes periode som statssekretær gir henne problemer. Det å bli etterforsket av FBI er neppe det beste salgsargumentet for en presidentkandidat. I tillegg har hun fått helseproblemer. Begge kandidatene er godt voksne og vil være inne i 70-årene som president, noe som selvsagt kan bli et problem rent helsemessig.

Uansett tror jeg de siste to månedene med valgkamp kan bli interessante og underholdene og kanskje med noen overraskelser fra begge parter.

Her er noen fun facts om tidligere presidenter.
John F. Kennedy var den første presidenten som holdt pressekonferanse
på TV.
Franklin Pierce var den første presidenten som hadde juletre i det
Hvite Hus.
Andrew Jackson var den første presidenten som kjørte tog.
William Henry Harrison døde 32 dager etter han ble valgt.
Calvin Coolidge nektet å bruke telefon mens han var president.
Warren Harding var den første presidenten som talte på radio.
William Taft var den første presidenten som eide en bil.



Den nåværende presidenten,
Barack Obama samler på tegneserier
med Spiderman og Conan the Barbarian.


Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar